• dilluns 5 de juny del 2023

El judici del cas Cursach segueix aquest dilluns amb les al·legacions de les defenses per anul·lar la causa

img

Aquesta setmana només hi haurà dues sessions, aquest dilluns i dimecres

El Tribunal de la Sala va demanar a les defenses que acabin amb la presentació de les qüestions prèvies aquesta setmana per després poder deliberar

PALMA, 19 Jun.

La Secció Primera de l'Audiència Provincial de Palma segueix aquesta setmana amb el judici del cas Cursach, en què els advocats de la defensa seguiran plantejant les seves qüestions prèvies.

Aquesta setmana només hi haurà dues sessions, la d'aquest dilluns i dimecres. Totes dues començaran a les 09.45 hores i s'hi continuarà amb les al·legacions dels lletrats dels 17 acusats que segueixen a la banqueta després que el primer dia, el Tribunal absolgués a sis dels 24 inicialment encausats --un d'ells, el agent Miguel Estarellas ha mort--.

D'aquesta manera, després que tant Fiscalia com acusació particular retiressin els seus càrrecs i la defensa demanés la seva absolució, l'exdirector de la discoteca Tito's Jaime Lladó, el treballador de Tito's Arturo Segade, l'expolice Antoni Bergas, l'exdirectora general de Turisme Pilar Carbonell, el funcionari de la Conselleria de Turisme Bernardí Seguí i el funcionari de l'Ajuntament de Palma Julián Garau van poder abandonar la Sala.

Abans que acabés la sessió de dijous passat, la magistrada Samantha Romero, que presideix la Sala, va sol·licitar als advocats que "en la mesura del possible" acabessin amb les seves exposicions aquesta setmana per després parar el judici uns dies, valorar les qüestions i emetre una interlocutòria resolent-les.

En els primers quatre dies de judicis, els advocats de la defensa que han intervingut a la Sala han basat les seves peticions principalment en l'absolució dels seus representats, la nul·litat de la instrucció judicial i la suspensió de lobertura de judici oral. Fins i tot, alguns han assenyalat la por o el terror suportat per alguns dels justiciables els primers anys de la investigació.

Amb un escrit del Ministeri Fiscal en què es rebaixa les peticions de penes per a alguns dels acusats com, per exemple, l'empresari d'oci nocturn Bartolomé Cursach i la seva mà dreta, Bartolomé Sbert, que s'enfronten a una pena de presó d'un any i mig de presó i tres anys i mig, respectivament, el primer a exposar les seves peticions va ser l'advocat de Cursach, Enrique Molina, que va sol·licitar dimarts, durant la segona jornada del judici, l'absolució del seu representat per les irregularitats a la instrucció.

A la seva exposició, el lletrat va abundar en quatre qüestions del cas. D'aquesta manera, ha assenyalat "les anomalies" a la fase d'instrucció del cas duta a terme pel jutge Manuel Penalva i, posteriorment, el magistrat Miguel Florit. Cal recordar que tots dos seran jutjats pel Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) per diversos delictes com ara coaccions, obstrucció a la justícia i detencions il·legals.

Entre dimarts i dimecres, l'advocat de Sbert, Antonio Martínez , va exigir, en un extens relat de set qüestions prèvies, la nul·litat de tota la instrucció judicial i l'expulsió de les acusacions particulars, així com va assenyalar la vulneració del dret a un jutge imparcial.

El lletrat, al final de la seva exposició, va presentar una sèrie de vídeos i documents que va sol·licitar a la Sala que puguin ser exposats. En concret, un és la declaració que Bartolomé Sbert va fer davant el jutge Penalva el novembre del 2017.

A l'última jornada, la de dijous, els advocats Jaime Campaner, Eduardo Morey i Daniel Rodríguez Rincón van exposar els seus plantejaments davant la Sala en representació dels acusats Joan Miquel Mut, Bartomeu Capó, Nicanor Góngora i Gabriel Torres, tots de la Policia Local de Palma i la Patrulla Verda.

Durant la mateixa, Fiscalia va aclarir que el ex cap de la Policia Local de Palma Joan Miquel Mut només està acusat de prevaricació i no d'omissió de perseguir delicte.

Igualment, va lliurar les declaracions per escrit i en format PDF de cinc acusats. Carlos Vallecillo, Carlos Tomás, Tomás Mas i Daniel Montesinos-- després que l'advocat de la defensa del subsinspector de la Patrulla Verda de la Policia Local de Palma, Bartolomé Capó, plantegés, en les seves qüestions prèvies, que mai no ha declarat en aquesta causa".

Totes l es van oposar en bloc que siguin admeses. La magistrada Romero, però, va subratllar que no tenia previst que passés: "Jo ja no puc asseverar res".

Notícies més vistes Avui