• dimarts 6 de juny del 2023

El judici pel cas Cursach es reprendrà el 10 d'octubre després de finalitzar les declaracions dels acusats

img

   El judici pel cas Cursach es reprendrà el proper 10 d'octubre a la Secció Primera de l'Audiència Provincial de Balears després que aquest divendres hagin finalitzat les declaracions dels 17 acusats.

   Així ho ha comunicat la presidenta del Tribunal, la jutgessa Samantha Romero, al Ministeri Fiscal, acusacions particulars, advocats de la defensa i processats una vegada que han acabat les declaracions previstes per a aquest divendres, la dels policies Tomás Mas i Daniel Montesinos.

   Ambdós han negat donar preavisos d'inspeccions a locals nocturns i han subratllat irregularitats en la instrucció judicial. El primer que s'ha assegut davant del Tribunal ha estat Tomás Mas, per a qui la Fiscalia demana una multa de 18 mesos amb una quota diària de 60 euros per un delicte de revelació de secrets.

   Mas, que només ha respost a preguntes del seu advocat, ha afirmat que "mai" ha donat avís a ningú. En concret, li han preguntat sobre un local de l'Arenal, on l'agent ha indicat que no coneix l'amo. "No puc donar-li avís si no el conec".

    A més, Mas ha recalcat que tot i estar suspès, no tenia accés a informes de la Patrulla Verda. En aquest sentit, ha ressaltat que cada unitat, dins de la Policia Local de Palma, treballava de forma "hermètica i independent".

   Seguidament, el lletrat l'ha interrogat sobre un expedient que Tomás Mas va obrir a un company agent. En aquest sentit, ha defensat que va adonar uns fets després de pensar-s'ho durant un temps, però finalment el fiscal Miguel Ángel Subirán ho va parar, "com infinites altres coses", i finalment el policia no va ser sancionat, ni ell va ser anomenat per declarar.

Quant a les declaracions en la fase d'instrucció del cas Cursach, Tomás Mas ha asseverat que es va sentir "intimidat" pel fiscal Pujaran "en totes" les vegades que va comparèixer . "No sé per quin motiu em tenia aquesta inquina".

   A continuació, l'agent Daniel Montesinos, integrant del Grup d'Acció Preventiva (GAP), ha negat haver donat preavís d'alguna inspecció a establiments. La Fiscalia li atribueix delictes de suborn passiu continuat, coaccions, revelació de secrets i amenaces condicionals, fets pels quals demana vuit anys de presó.

Durant el seu relat, el policia local, que ha indicat que va entrar a el Cos Municipal el 2005, ha descrit la seva tasca com a agent al GAP i ha justificat que alguns establiments de la zona de Gomila tanquessin abans de fer inspeccions perquè les reunions de policies es realitzaven a escassos metres d'aquests i podien ser vistos perfectament ".

    Montesinos ha destacat l'assetjament per part d'un superior i ha assenyalat el grup de "Els honrats" --nomenats així en la fase d'instrucció-- incorporaven carteres perdudes quan feien operacions contra carteristes. A més del 'mobbing' per part del superior, l'agent ha sostingut que també el va patir per part d'aquest grup. el jutge Manuel Penalva i el fiscal Subirán, i ha assegurat que no el coneixia.

  "M'acusava que jo li havia comprat dos quilos de drogues a canvi de dues pistoles, que prenia drogues amb ell. Li vaig dir al jutge que em fessin prova de drogues, que jo no havia pres res a la meva vida”, ha sostingut, per després afirmar que El Ico va començar a trucar-lo d'una altra manera pel nom de Vallecillo: “Jo no entenia res ".

    Seguidament, el Tribunal ha preguntat a les diferents parts sobre els testimonis i pèrits, xifrats en 355. Un d'ells serà l'exalcalde de Calvià Carlos Delgado, que testificarà a propostes de l'advocat de Bartolomé Sbert, 'mà dreta' de Cursach.

Notícies més vistes Avui