El judici per coaccions contra un exinspector de policia de Capdepera serà al gener de 2025 després d'extraviar-se la causa.

El judici per coaccions contra un exinspector de policia de Capdepera serà al gener de 2025 després d'extraviar-se la causa.

PALMA, 28 de setembre.

El judici per coaccions contra un exinspector de Policia Local de Capdepera (Mallorca), previst per aquest dijous, haurà de celebrar-se finalment al gener del 2025 després que la causa s'hagi extraviat i sigui necessari reconstruir-la.

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears tenia previst celebrar aquest dijous el judici contra l'ex policia, que s'enfronta a dos anys i tres mesos de presó per coaccionar a un company.

No obstant això "i tot i que sembli mentida a l'any 2023", com ha reconegut l'advocat d'una de les parts, la causa s'ha extraviat i cal reconstruir-la. El judici s'ha suspès i s'ha assenyalat per al 24 i el 25 de gener de l'any 2025.

Segons l'escrit del fiscal, els fets es remunten al mes de novembre de l'any 2006 quan la víctima va sol·licitar el seu trasllat a l'Ajuntament de Manacor, interessant a tal efecte la tramitació del corresponent expedient de comissió de serveis, essent suspès sense cap explicació.

En aquesta mateixa data, segons Fiscalia, en reincorporar-se al seu lloc a l'Ajuntament de Capdepera, el subinspector va trobar el seu despatx ocupat per una altra unitat, sense que se li donessin mitjans materials per exercir la seva professió i sense que se li assignés cap funció per part de l'acusat.

Al mes de gener de 2007, la víctima es va reincorporar al seu lloc de treball a l'Ajuntament de Capdepera, rebent una inmotivada ordre de l'Alcaldia, signada per l'acusat, mitjançant la qual se li assignava un lloc de treball a Canyamel. En aquest lloc, la víctima feia les funcions pròpies de policia, sense que se tingués en compte la seva superior condició de subinspector i se li va mantenir aïllat i sense contacte amb la resta de funcionaris del cos.

Va ser al mes de juliol de 2007 quan, segons el Ministeri Fiscal, el subinspector va tornar al seu lloc de treball a la localitat de Capdepera, realitzant la feina d'agent raso, amb unes condicions laborals imposades per l'acusat, consistent en nul·la assignació de feina ni funció concreta, sense despatx ni clau d'accés al sistema informàtic ni calaixera a la central de Policia.

Al mes d'agost de 2007, es va iniciar una investigació reservada per part de la Conselleria d'Interior, que va culminar amb un informe de data 11 d'octubre d'aquell mateix any en el qual es recomanava la suspensió immediata de l'acusat per la possible existència d'abús d'autoritat per part seva en el tracte a la víctima. Aquesta recomanació va ser obviada per l'aleshores alcalde de l'Ajuntament de Capdepera.

Després d'aquest informe, segons l'escrit del fiscal, al subinspector li va ser assignat un vehicle oficial, per part de l'acusat, que portava instal·lat un sistema GPS, sense coneixement per part de la víctima, amb la intenció de realitzar un seguiment i ubicació en tot moment del dit vehicle i, per tant, del seu company.

La informació recollida del sistema GPS va ser utilitzada per l'acusat per emetre un informe intern per acusar a la víctima de realitzar determinades faltes disciplinàries. Precisament, a causa d'aquest, es va iniciar un expedient disciplinari contra el subinspector per part de l'Ajuntament de Capdepera, tot i que aquest organisme era conscient que l'actuació de l'acusat era possiblement delictiva.

La proposta de resolució de l'expedient disciplinari va ser dictada el 22 de gener de 2010, concluint que havia existit una actuació premeditada per causar perjudici a la víctima, havent estat objecte, segons Fiscalia, de l'inici d'un expedient disciplinari "injust" a partir d'un informe fet "amb mala fe".

El maig de 2010, la víctima va abandonar el seu lloc de treball a l'Ajuntament de Capdepera i es va incorporar a la policia local de Palma, finalitzant així la seva relació laboral amb l'acusat.

Com a conseqüència d'aquests fets, la víctima va romandre de baixa laboral des del 20 de novembre de 2006 al 12 de gener de 2007; des del 4 de maig 2009 al 29 d'abril de 2010.

Tags

Categoría

Illes Balears