• dimecres 29 de març del 2023

El Jurat declara culpable l'acusat per l'incendi de l'edifici 'okupa' d'Eivissa en què va morir una dona

img

Es demana una pena de set anys i mig de presó

PALMA, 26 set

El Tribunal del Jurat ha declarat culpable l'acusat per l'incendi de l'edifici 'okupa' a Es Viver, a Eivissa, el maig del 2019, en què va morir una dona.

L'home venia acusat d'un delicte d'incendi amb perill per a la vida o la integritat de les persones per imprudència greu, en concurs amb tres delictes de lesions per imprudència greu i un delicte d'homicidi imprudent, després que la Fiscalia modifiqués els seus conclusions inicials.

Segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia de Balears, la magistrada-presidenta del Tribunal dictarà sentència en els propers dies.

Cal recordar que la Fiscalia i les acusacions particulars van arribar a un acord pel qual el Ministeri Públic va rebaixar a set anys i mig de presó la pena que demana parell al processat, originalment de 18 anys de presó. Aquesta rebaixa es justifica en qualificar els delictes com a imprudència greu.

A més, es va retirar completament l'acusació contra el segon processat, a qui inicialment s'acusava de col·laborar vigilant la zona mentre el primer iniciava el foc llançant un encenedor .

Les acusacions particulars i les defenses es van adherir substancialment a la nova petició del Ministeri Fiscal, que dóna per bo el "reconeixement exprés" de l'acusat en el judici. L'home va admetre que va estar fumant als voltants de l'edifici i va declarar que "pot ser" que llancés una burilla encesa.

La Fiscalia modifica així la seva versió inicial dels fets, amb què acusava l'home si hagués iniciat el foc intencionadament a manera de venjança contra un resident de l'edifici amb què hauria discutit.

L'única discrepància és d'una de les acusacions particulars, sobre la quantitat amb què es pretén indemnitzar els germans de la víctima morta a l'incendi, ja que reclamen que ha de ser superior.

L'incident va tenir lloc cap a les 12.40 hores del 13 de maig de 2019. A l'incendi va morir una dona de 59 anys que residia a la segona planta. El cadàver va ser localitzat entre les restes de l'edifici durant les feines d'extinció. Després de l'incident es va obrir una investigació paral·lela per aclarir si la víctima havia estat tancada per la seva parella, un home de 46 anys que va ser detingut per presumptes maltractaments.

Altres residents van resultar afectats per cremades de segon grau, intoxicació per fum i esclafament, i van requerir ingrés a l'UCI.

Als dos acusats de l'incendi des Viver se'ls atribueix també l'incendi que va destruir els Jutjats d'Eivissa. El procediment està pendent de judici, que se celebrarà al novembre. La Fiscalia demana quatre anys i mig de presó per a cadascun.

L'incendi va calcinar dues plantes de l'edifici judicial de l'avinguda Isidoro Macabich. L'incident va suposar importants dificultats i retards per a l'administració de Justícia a la Illa. Es creu que el mòbil seria destruir documents judicials o proves de causes que tenien pendents.

Notícies més vistes Avui