Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Jutjat rebutja identificar tots els ciutadans de Palma afectats per les multes no notificades.

El Jutjat rebutja identificar tots els ciutadans de Palma afectats per les multes no notificades.

Al març haurà de declarar un representant jurídic de la concessionària

PALMA, 28 de gener.

El Jutjat d'Instrucció número 4 de Palma ha rebutjat obligar a l'Ajuntament a aportar un llistat complet de tots els ciutadans que hagin impugnat les notificacions no entregades de multes a Palma, com demanava l'Associació Stop Multes Sense Notificació, que argumentava que existiria un delicte de massa.

L'associació d'afectats volia evitar que la causa judicial es limiti als poc més de 200 ciutadans que s'han personat al Jutjat amb un advocat, ja que xifren en més de 140.000 els perjudicats per sancions vials sense notificació. La dada és el resultat d'un anàlisi de les publicacions al Butlletí Oficial (BOE). El col·lectiu xifra els importants d'aquestes sancions entre 45 i 50 milions d'euros.

La jutgessa ha denegat les diligències que havia formulat l'advocat que representa la plataforma, Antoni Bennàssar, reivindicant determinar el grau de participació de la concessionària CI Postal sobre les pràctiques dels empleats.

Actualment figuren com a investigats --en causes separades-- dos treballadors que tenien l'encàrrec de notificar les multes. Un d'ells va reconèixer que falsificava sistemàticament les entregues a causa de la impossibilitat de complir amb uns objectius desproporcionats marcats per l'empresa, el mateix relat que han ofert altres treballadors.

Suposadament, era una pràctica comuna simular l'entrega fent constar una geolocalització relativament propera al domicili en un dispositiu electrònic que porten els repartidors. En una petita part dels casos es van falsificar signatures. Els perjudicats mai van rebre la notificació de les multes i van ser cobrades en forma de sanció administrativa amb importants recàrrecs; alguns ciutadans acumulen importants de diversos milers d'euros.

Per tot això, l'associació demanava determinar si aquestes suposades pràctiques van ser actuacions lliures i individuals dels dos treballadors investigats, o si l'empresa n'era tolerant o fins i tot les incentivava, encara que fos de forma indirecta.

Precisament, l'Audiència Provincial té pendent un recurs per decidir si CI Postal pot actuar com a acusació en aquest procediment o si, com consideren la jutgessa d'instrucció i la Fiscalia, ha de comparèixer com a responsable civil subsidiària i respondre de possibles indemnitzacions. Mentre, el Jutjat ha citat a declarar al març a un representant jurídic de l'empresa.

La plataforma d'afectats també demanava que s'exigís a l'Ajuntament que identifiqués els responsables polítics que, en el seu moment, hagin participat en el procés de contractació de CI Postal, el seguiment de les impugnacions per notificacions deficientes o sancions a l'empresa pels seus incompliments.

De la mateixa manera, demanava còpia dels expedients administratius de penalitats que s'hagin imposat a CI Postal per la seva gestió de la contracta; i un llistat dels funcionaris que hagin tramitat les impugnacions, per prendre'ls declaració.

La instructora ha desestimat aquestes peticions per no considerar-les útils per esclarir la responsabilitat individual dels treballadors investigats.

La causa judicial no inclou l'aparició de milers de cartes comercials en torrents i terrenys despoblats de Palma.