Notícies Balears.

Notícies Balears.

El mallorquí Bartomeu Montserrat, entre els cinc finalistes al Premi Princesa de Girona Investigació.

El mallorquí Bartomeu Montserrat, entre els cinc finalistes al Premi Princesa de Girona Investigació.

SANTANDER/PALMA, 19 d’Abril.

La Fundació Princesa de Girona ha anunciat aquest divendres que un dels cinc finalistes al Premi de Recerca 2024 és el mallorquí Bartomeu Montserrat Sánchez (1989), catedràtic de Física de Materials i investigador principal d'un grup de recerca a la University of Cambridge.

En concret, a més de les Illes Balears, els cinc finalistes provenen de Barcelona, Alacant i Sòria, entre més de 80 candidatures rebudes, i el guanyador es proclamarà el proper 25 d'abril durant l'acte central del Tour del Talent a Santander.

Es tracta de Montserrat, així com Ricard Alert Zenón (Barcelona, 1989), físic i investigador principal a l'Institut Max Planck d'un grup de recerca per a la Física dels Sistemes Complexos; Moisés Expósito Alonso (Alacant, 1990), ecòleg evolutiu, biòleg de plantes i genetista, és investigador i professor de biologia del canvi global a la Universitat de Califòrnia, Berkeley, i l'Institut Mèdic Howard Hughes.

Un altre dels finalistes és Cristina Mayor-Ruiz (Sòria, 1989), doctora en Biomedicina Molecular i investigadora principal d'un grup de recerca a l'IRB de Barcelona.

A més, s'ha seleccionat a Katherine Villa Gómez (Armènia, Colòmbia, 1986), doctora en Química Física i líder del grup de recerca en materials avançats per a l'energia i la remediació ambiental a l'Institut Català de Recerca Química (ICIQ).

El Tour del Talent 2024 a Santander, que començarà el dilluns 22 d'abril, acollirà el dijous 25 l'acte central en el marc del Princesa de Girona CongresFest, que inclourà xerrades inspiradores, col·loquis i música en directe.

A més, es anunciarà al guanyador/a del Premi Princesa de Girona Recerca 2024, que reconeix la trajectòria de joves científics i investigadors, inclosos els que treballen en el camp de les ciències humanes i socials, amb experiències o projectes de recerca destacats en la seva disciplina i que posseeixin un esperit emprenedor i innovador amb un elevat potencial de desenvolupament futur.

Aquest guardó està dotat amb 20.000 euros i amb el lliurament de la reproducció d'una obra de l'artista contemporani Juan Zamora (Premi Princesa de Girona Art 2017).

Més de 80 candidats s'han presentat al Premi Princesa de Girona Recerca 2024. Els cinc candidats finalistes presentaran els seus projectes a l'acte central del Tour del Talent a Santander, davant un jurat d'experts vinculats al camp de la recerca.

El jurat està compost per Quique Bassat, director de l'Institut de Salut Global de Barcelona; Pilar Goya, professora d'investigació del CSIC i ex Presidenta d'EuCHeMs (European Association for Chemical and Molecular Sciences); Laura Sánchez, catedràtica de Genètica a la Universitat de Santiago de Compostela i exconsellera de la Xunta de Galícia; Rosa Menéndez, química i investigadora del CSIC.

També formen part del jurat Daniel Ramón Vidal, biòleg i vicepresident de I+D en Nutrició i Salut de ADM Biópolis; Salvador Borrós, director general de IQS; Borja Ibáñez, cardióleg i científic del CNIC i Premi Princesa de Girona Recerca 2010 i Sílvia Osuna, professora d'investigació ICREA a l'Institut de Química Computacional i Catàlisi de la Universitat de Girona (UdG) i Premi Princesa de Girona Recerca 2016.