• dimarts 6 de juny del 2023

El nou protocol contra robatoris de garrofa exigirà certificats de titularitat de finques i contractes de compravenda

img
PALMA, 29 Jul. La Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació ha actualitzat el protocol d'actuació contra els robatoris de garrofa en explotacions agràries i magatzems d'empreses d'aquest subsector, de manera que a partir d'ara s'exigirà, entre altres qüestions, certificats de titularitat de les finques o contractes per a la majoria d'operacions de compravenda.

En nota de premsa, el Govern ha recordat que la garrofa és un dels cultius que aporta més rendibilitat al sector primari de les Illes i ha posat en valor aquest producte.

"La garrofa en aquests últims anys s'ha revaloritzat enormement i això és una gran notícia, perquè aquest valor afegit augmenta la renda agrària i fa possible que el sector primari segueixi endavant”, ha dit la consellera d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Mae de la Concha. p>

Amb tot, ha advertit que aquest augment del valor ve aparellat, des de fa uns anys, a una "onada de robatoris i furts en nombroses finques".

Des que es van avisar els primers robatoris a la campanya de 2019, la Conselleria ha mantingut contactes permanents amb la Delegació de Govern, el Grup ROCA de la Guàrdia Civil i la Federació dEntitats Locals de Balears (Felib) per articular un mecanisme de coordinació que sigui efectiu. En aquest sentit, la consellera ha destacat que, des de la posada en marxa, se n'ha fet un seguiment i s'ha constatat la reducció de robatoris i furts.

Per la seva banda, el director general d'Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Fernando Fernández, ha afegit que, "malgrat semblar molt complicat al principi, el sector ha acabat valorant la repercussió positiva que ha tingut, i és el que ha animat la Conselleria a seguir amb aquest i millorar-lo" ".

En detall, el protocol nou consta de diversos documents. En primer lloc, un certificat que s'expedeix des de les delegacions comarcals per a cadascun dels titulars d'explotacions que conreen garrofa, on apareixen totes les parcel·les i que està signat per la delegació mateixa i per la persona que recull la garrofa en nom del titular .

També s'inclou una declaració responsable per a tots els propietaris de garrofers solts o d'explotacions d'oci i autoconsum que no siguin professionals, i el contracte alimentari, que s'aplica a partir d'una operació de més de 1.000 euros o bé que no es pagui al comptat, com exigeix ​​la Llei de la cadena alimentària.

Des de la Conselleria han reiterat que un dels objectius del nou protocol és el compliment de la llei de la cadena alimentària a la cadena de valor de la garrofa i que les transaccions econòmiques entre les diverses baules i operadors comercials “quedin clares, a més d'evitar robatoris i furts i controlar la traçabilitat sanitària, posat que és un producte que també es dedica a pinsos”.

Igualment, Fernández ha recordat que la llei de la cadena alimentària marca l'obligatorietat de formalitzar per escrit els contractes alimentaris. Entre els requisits que han de complir també hi figura el preu, que haurà de ser, en tot cas, superior al total de costos assumits pel productor o cost efectiu de producció.

Aquest procediment cerca garantir el control sobre totes les operacions de venda que es produeixin durant la campanya entre els productors i cooperatives, emmagatzemadors i empreses compradores de garrofa.

Finalment, des de la Conselleria s'ha informat que ja s'estan fent les primeres visites per comprovar que el protocol funcioni de manera correcta i que, davant de qualsevol sospita de robatori, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat podran inspeccionar tant els magatzems com els locals de cooperatives i demanar els comprovants de les compres. Fins i tot, en el cas de l'equip ROCA de la Guàrdia Civil, podran passar dades dels vehicles que transportin la garrofa.

Notícies més vistes Avui