Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Parlament aprova els primers pressupostos del Govern de Prohens, més de 7.300 milions d'euros per al 2024.

El Parlament aprova els primers pressupostos del Govern de Prohens, més de 7.300 milions d'euros per al 2024.

PALMA, 21 Des.

El ple del Parlament ha aprovat aquest dijous els primers pressupostos generals del Govern de Marga Prohens, que ascendeixen a 7.320,7 milions d'euros per al 2024, i que han incorporat la pràctica totalitat de les esmenes de Vox, inclosos els 20 milions d'euros per a lliure elecció de llengua.

Els pressupostos han quedat aprovats, abans de final d'any com marca la Llei, amb el suport del bloc d'investidura: PP, Vox, el diputat de Sa Unió de Formentera i el no adscrit Xisco Cardona.

En total, s'han aprovat 135 esmenes durant la fase de ple, nou d'elles aquest dijous a les seccions d'Agricultura, Pesca i Medi Natural i Habitatge, Territori i Mobilitat. Quatre són de MÉS per Mallorca -ajuda a la Fundació Jardí Botànic i millores a parades de transport públic-, una d'Unides Podem -VPO a Maó-, dues de Més per Menorca -projecte de cohabitació a Alaior i ajudes per a viatges interilles per a fills de pares separats- i dues del PSIB -VPO a Maó i projecte d'urbanització a dalt es Cos-.

Comptant amb la ponència i la Comissió, en conjunt, la tramitació parlamentària ha incorporat 146 esmenes al projecte.

Els pressupostos han superat així la seva tramitació després de tensa negociació entre el PP i el seu principal soci d'investidura. De fet, l'acord amb Vox per tirar endavant els comptes del 2024, anunciat 'in extremis' la vespra del ple del dimarts, ha centrat el debat al llarg d'aquests tres dies.

De fet, a causa d'aquell xoc entre els socis el ple ha començat amb els vots particulars mantinguts pel PP per salvar les seccions que Vox havia fet caure en comissió, fet insòlit en la història parlamentària balear.

De forma unànime PSIB, MÉS per Mallorca, Més per Menorca i Unides Podem han reprotxat al Govern el que consideren una completa "claudicació" davant els seus socis, mentre que a l'Executiu no han deixat de insistir que no es desvien del programa del PP ni de l'acord original amb Vox. Un altre argument recurrent del bloc de la dreta ha passat per agitar la Llei d'Amnistia i els pactes del PSOE amb Bildu i independentistes catalans.

Afirmant que Vox "només s'agenolla davant Déu", la portaveu, Idoia Ribas, respondia a les crítiques de l'esquerra, jugant amb les al·lusions de la diputada d'Unides Podem per la felicitació nadalenca de Gabriel Le Senne. Ribas va negar que el PP s'hagi "venut", mentre que el portaveu 'popular' Sebastià Sagreras va aplanar les acusacions dient que "la ciutadania pot estar tranquil·la".

A la bancada contrària, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, va destacar l'absència de la presidenta Prohens durant el debat dels vots particulars. "No vol explicar el que és un canvi total de rumb en les polítiques del seu Executiu, i no és, em suposo, perquè se'n vergonyeixin de tot el que estan disposats a fer avui", va suggerir.

El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, va retreure al Govern que hagi hagut de "vendre's a un preu molt més alt del que, amb tota lògica, s'hauria de haver pagat": "I ho diuen les seves cares, perquè sembla un funeral a les files del PP", va enfatitzar.

L'oposició també ha alertat al Govern que les esmenes de Vox suposaran un "desquadrament" pressupostari que el PSIB ha xifrat en 150 milions, i que el conseller d'Hisenda, Toni Costa, ha desmentit. Igualment caldrà remarcar que Balears tindrà 18 milions addicionals amb els quals no comptava en elaborar els pressupostos, una quantitat provinent de les entregues a compte i la liquidació provisional del sistema de finançament del 2022.

L'acord pressupostari, pel qual els de Santiago Abascal han passat de l'abstenció al vot a favor, ha implicat incorporar al projecte la pràctica totalitat de les seves esmenes. La més controvertida és la partida de 20 milions d'euros per a finançar la implantació de la lliure elecció de llengua en l'ensenyament. Aquest assumpte ha estat el principal cavall de batalla entre PP i Vox des que aquests últims tombessin el sostre de despesa a l'octubre.

El conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, va retreure a l'oposició que dibuixara un escenari "apocalíptic" i desmentí les acusacions de "segregació": va assegurar que el que implicarà són desdoblaments o agrupaments flexibles. "Vergonya infinita" van ser en canvi, les paraules de la diputada de MÉS per Mallorca Maria Ramon per qualificar aquesta mesura, augurant que marcarà tota la legislatura.

Membres de la Xarxa Educativa per la Llengua, de la qual formen part l'OCB i sindicats com CCOO i UGT, han acudit a les votacions d'aquest dijous per mostrar el seu descontentament.

Una altra de les esmenes més polèmiques és l'eliminació de subvencions nominatives a les patronals CAEB i Pimem i els sindicats UGT i CCOO, per valor total de 400.000 euros. L'esquerra manté que aquesta proposta no figurava en l'acord d'investidura i retreu a Prohens que fa a penes una setmana digués que no era la postura del Govern.

Així mateix, el grup que capitanega Idoia Ribas també ha introduït una modificació de calat a l'Impost de Patrimoni: no hauran de pagar-lo qui tingui menys de tres milions d'euros, llevat de l'habitatge habitual. El llindar fins ara estava en uns 700.000 euros. El Govern calcula que deixarà de recaptar prop de 60 milions d'euros, tot i que l'impacte es trasllada