• divendres 31 de març del 2023

El Parlament aprova la nova Llei d'Arxius amb una aposta per la digitalització

img

PALMA, 26 Jul.

El Parlament ha aprovat, aquest dimarts durant el ple del Parlament, la nova Llei d'Arxius i Gestió Documental de Balears, que substitueix la del 2006 en una aposta per la digitalització.

Tots els partits han estat presents en el debat i votació d'aquesta norma, a excepció de Vox que tampoc no ha estat al plenari com ja va fer amb la Llei de la Ciència. A banda de les esmenes dels grups parlamentaris presentades i acceptades en comissió, la resta de propostes han estat rebutjades pels grups del Pacte.

A la defensa de la norma, el conseller de Fons Europeus, Universitat i Cultura , Miquel Company, ha indicat que la nova llei "no és una modificació puntual dels articles de la llei del 2006 sinó que se n'ha creat una de nova que preveiés la situació actual i s'adaptés a la normativa".

En aquest sentit, Company ha agraït "la tasca excepcional" de l'Associació de Bibliotecaris, Arxivers i Documentalistes de les Illes Balears (ABADIB), "que ha presentat 70 propostes treballades, analitzades i valorades amb molt deteniment" ".

"Els arxius són veritables testimonis de la nostra història, la memòria de la nostra societat, i s'hi guarden infinitat de proves, accions i històries passades d'un valor incalculable", ha explicat el conseller , per després afegir: "Són també concentreu ors vitals de coneixement, juguen un paper essencial en el pensament crític, ja que garanteixen que el patrimoni documental preservat permeti a les generacions futures comprendre el seu propi passat”. Així mateix, ha destacat la importància d'una "transició complexa del que és analògic al digital".

Els eixos fonamentals d'aquesta llei són, segons el conseller, "el reforç de les consideracions legals sobre el patrimoni documental de les Balears, l'aclariment dels conceptes de la terminologia arxivística contemplats a la llei, l'actualització de l'estructura del sistema arxivístic de les Balears, i la identificació dels subsistemes arxivístics de la comunitat, entre d'altres.

XOX

Notícies més vistes Avui