• dissabte 28 de gener del 2023

El Parlament balear aprova per unanimitat la llei d'herències en vida

img

L'objectiu de la normativa és dotar els pactes successoris d'una regulació més detallada que eviti confusions

PALMA, 25 Oct.

>

El ple del Parlament balear ha aprovat aquest dimarts per unanimitat el Projecte de llei de successió voluntària paccionada o contractual de Balears, coneguda com a llei d'herències en vida.

La tramitació parlamentària del projecte va començar el passat 20 de setembre, després d'arribar a la Cambra autonòmica signat per tots els grups parlamentaris. Per tant, no s'han presentat esmenes al projecte.

Durant el debat i la votació de la normativa han estat presents diferents membres del Consell Assessor de Dret Civil de Balears, que han rebut els agraïments dels grups parlamentaris durant les seves intervencions.

Entre les principals novetats de la llei, aquesta contempla la possibilitat de pactes successoris entre avis i néts i l'ampliació a Mallorca i Menorca --es podia fer a Eivissa-- la possibilitat de més de un pacte per donant.

L'objectiu de la llei és dotar els pactes successoris d'una regulació més detallada que eviti confusions davant l'increment dels mateixos. La norma respon igualment a l'augment de l'esperança de vida com un altre dels factors que han motivat l'augment de les herències en vida. Segons l'exposició de motius del projecte de llei, la regulació actual és breu i necessita una actualització davant de la possibilitat, a més, que els estrangers també puguin acollir-se a aquesta figura.

La regulació pretén igualment evitar litigis familiars en el moment de l'obertura dels testaments i recull també les peculiaritats pròpies de cada illa.

El projecte de llei clarifica també les causes de revocació i introdueix els supòsits en què el donant pot revocar unilateralment la donació universal.

En un breu debat, tots els grups parlamentaris han agraït la tasca del Consell Assessor de Dret Civil de les Balears i han posat en valor la seva feina per elaborar aquesta llei.

El diputat del PP Juan Manuel Lafuente ha defensat la importància que els pares poden deixar en vida l'herència, “el seu fruit de treball durant anys”. A aquesta qüestió, ha considerat que cal unir una fiscalitat justa, fins i tot que es pugui reduir la pressió fiscal en aquests casos.

Per la seva banda, la portaveu adjunta d'Unidas Podemos al Parlament, Esperança Sans, ha expressat la seva satisfacció pel fet de tirar endavant aquesta llei per unanimitat. "És una bona notícia per a la ciutadania de Balears", ha ressaltat.

Des de MÉS per Mallorca, la diputada Joana Aina Campomar ha subratllat que aquest és "un dia històric" per l'avenç i el consens que hi ha al Parlament. A més, ha apuntat que suposa "un pas endavant per a un codi civil íntegre de Balears".

També el portaveu parlamentari de Vox, Jorge Campos, ha destacat la feina del Consell Assessor de Dret Civil i ha mostrat la seva satisfacció davant el consens que hi ha hagut al Parlament.

El portaveu parlamentari del PI-Proposta per les Illes Balears, Josep Melià, s'ha mostrat "absolutament a favor d'aquesta iniciativa" que , segons ha dit, permet "desenvolupar i donar més contingut al dret civil propi de Balears".

Per part del Grup Mixt, el diputat de GxF-PSIB-EU, Antonio Jesús Sanz, ha celebrat que, amb aquesta aprovació, els ciutadans comptaran amb "una llei que reconeix els seus drets".

Finalment, la portaveu del Grup Socialista, Pilar Costa, ha ressaltat que la normativa és "respectuosa" amb les particularitats de les diferents illes i permet clarificar per donar més seguretat jurídica a aquelles persones que donen les seves herències n vida.

Notícies més vistes Avui