• dimecres 29 de març del 2023

El Parlament balear demana un repartiment igualitari dels diners estatals per a les diferents llengües oficials

img


PALMA, 21 Oct.

La Comissió d'Educació, Investigació i Cultura del Parlament balear ha aprovat una proposició no de llei amb què demana un repartiment igualitari del Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transició Econòmica (PERTE) 'Nova Economia de la Llengua' per a les diferents llengües oficials.

La proposta va ser presentada per MÉS i debatuda dijous a la tarda. En concret, es demana al Ministeri d'Afers Econòmics que incrementi la partida pressupostària destinada a les llengües oficials diferents del castellà i que es tracti totes les llengües de manera igualitària.

A més, l'anima a coordinar els projectes amb els governs autonòmics i detallar la totalitat de les quantitats rebudes per l'Institut Cervantes.

En un comunicat, MÉS ha recordat que el Ministeri d'Afers Econòmics i Transformació Digital va anunciar aquest març l'aprovació del PERTE amb l'objectiu de "convertir l'espanyol i les llengües cooficials en elements tractors de la transformació digital i impulsar tota la cadena de valor de la nova economia del coneixement i de la intel·ligència artificial".

En concret s'impulsaran 14 projectes que comptaran amb una inversió pública de 1.100 milions d?euros. Tot i això, MÉS destaca que d'aquests 1.100 milions "només 30 milions, un irrisori 2,7%, serviran per recolzar les llengües diferents del castellà", tot i que els parlants d'altres llengües cooficials suposen un 30% de la població a Espanya --d'ells un 21% són catalanoparlants, segons ha indicat MÉS.

Per això MÉS considera que un repartiment just hauria de destinar uns 200 milions d'euros al català, i que la xifra s'hauria de complementar amb altres aportacions com les que rep l'Institut Cervantes, "el pressupost del qual és força inexacte atès que al pressupost oficial cal afegir partides diverses camuflades als Pressupostos Generals".

Segons els ecosobiranistes, "per cada 100 milions d'euros que rep el Cervantes, les institucions de defensa del català n'haurien de rebre 20".

A més, MÉS ha lamentat que mentre el PERTE afecta sectors claus com la intel·ligència artificial, la recerca ió i la divulgació científica, la producció audiovisual i l'ensenyament de les llengües, "en alguns d'aquests camps, l'Estat ha optat directament per esborrar la presència de les altres llengües oficials".

" De fet, el català només podrà aspirar a ajuts en matèria d'intel·ligència artificial o de projectes vinculats a indústries culturals, un greuge comparatiu que, en el cas de les Illes Balears, limita l'impuls de la diversificació i aposta per un canvi de model basat en la ciència i la tecnologia”, han advertit.

En conjunt, el diputat de MÉS Joan Mas ha denunciat que el PERTE es fonamenta essencialment en el castellà i que “suposa un menyspreu total de la llengua catalana i s'ha de corregir".

"El greuge comparatiu entre el castellà i la resta de llengües oficials és senzillament contrari a la Constitució, que proclama que la riquesa de les diferents modalitats lingüístiques d'Espanya és un patrimoni cultural que es objecte d'especial respecte i protecció”, ha apuntat el parlamentari.

A més, Mas ha criticat que el pla tampoc preveu la participació dels governs autonòmics, tot i ser els competents en les altres llengües diferents del castellà.

Notícies més vistes Avui