El Parlament comença el curs polític amb la primera sessió de control al Govern al ple.

El Parlament comença el curs polític amb la primera sessió de control al Govern al ple.

Serà la primera vegada que els exconsellers pregunten en la sessió de control de Govern

Es procedirà a la jura o promesa dels nous diputats

També hi haurà una interpel·lació en matèria de transició ecològica i dues proposicions no de llei

PALMA, 10 Set.

El Parlament començarà el proper dimarts el curs polític amb una nova sessió plenària, a les 10.00 hores, que s'iniciarà amb la jura o promesa dels nous diputats per, seguidament, donar pas a la primera sessió de control al Govern.

Durant la sessió del proper dimarts també hi haurà una interpel·lació en matèria de transició ecològica del Grup Parlamentari Socialista i es debatran dues proposicions no de llei, una sobre el reconeixement dels descendents dels jueus a Mallorca i una altra sobre habitatge públic.

D'aquesta manera, a les 10.00 hores, en el primer punt de l'ordre del dia, es procedirà a la jura o promesa dels nous diputats al Parlament.

El ple d'aquest dimarts comptarà amb la primera sessió de control al Govern d'aquesta legislatura i, a més, serà la primera vegada que els exconsellers de l'anterior Executiu autonòmic faran preguntes de control.

Així, els grups començaran amb les seves preguntes de control, un total de 18 que versaran sobre turisme, habitatge, infraestructures educatives, actuacions davant el temporal, situació de l'Oficina Anticorrupció, drets lingüístics o valoració dels primers mesos del Govern, entre d'altres.

Així, Unides Podem formul·larà una pregunta sobre quina és la previsió per implementar el servei d'acompanyament d'habitatge i el d'habitatge desocupada per donar resposta a les necessitats d'emergència habitacional.

Sobre aquesta qüestió, el portaveu de Més per Menorca al Parlament, Josep Castells, va criticar que el decret habitacional "no aborda realment les causes del problema de la manca d'habitatge a Balears", que, segons ell, estan relacionats amb el creixement turístic. Per tant, realitzarà una pregunta en relació amb l'habitatge per a col·lectius necessitats.

En aquesta línia, el portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Iago Negueruela, va criticar el canvi de política d'habitatge del nou Executiu autonòmic "per afavorir només a alguns". Així, va anunciar que realitzarien un apartat especial en el pròxim ple sobre aquesta qüestió.

Concretament, el PSIB preguntarà quines són els criteris que regeixen en les polítiques públiques d'habitatge per garantir l'accés als col·lectius que més ho necessiten.

En relació amb l'Oficina Anticorrupció de Balears, el PSIB preguntarà pel motiu de la possible eliminació de la mateixa, un entitat que el portaveu del Govern, Antoni Costa, va qualificar de "prescindible" a la roda de premsa posterior al Consell de Govern del passat divendres.

D'altra banda, els socialistes formul·laran preguntes relacionades amb la càrrega de treball al sector turístic, mesures per resoldre els problemes del turisme d'excés, a l'augment de professionals sanitaris, el compliment de compromisos amb la ciutadania i una altra relativa al cost de la reforma fiscal plantejada.

D'altra banda, Negueruela va censurar la "castellanització" de la sanitat pública de l'arxipèlag al "empènyer a la pròpia llengua", per la qual cosa va anunciar que preguntarien al Govern si també eliminaran el requisit de la resta de la funció pública.

Concretament, preguntaran a la consellera de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Estarellas, si complirà el punt 55 de l'acord programàtic de Govern -que fa referència a garantir que el desconeiexement del català no penalitzi en l'accés a la funció pública-.

També el portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, va criticar l'eliminació del requisit del català, per part del Govern, pels professionals sanitaris. En aquest sentit, preguntaran a la presidenta del Govern, Marga Prohens, com garantiran els drets lingüístics dels ciutadans.

D'altra banda, el PSIB realitzarà una pregunta relativa a l'actuació del director general d'emergències, Sebastià Sureda, el passat 27 d'agost durant el temporal. Cal recordar que els socialistes van demanar la dimissió de Sureda per estar "prenent cafè" durant la tempesta.

Això és el que el portaveu del Govern va indicar que el director general d'emergències "era al cas de tot el que succeïa" el matí del passat diumenge i que "estava en tot moment treballant".

Quant a una altra de les preguntes adreçades a la presidenta del Govern, el PSIB preguntarà per una valoració de les accions dels primers mesos al capdavant de l'Executiu autonòmic.

De la seva banda, el grup parlamentari VOX ha registrat una pregunta relativa a la derogació d'apartats de la Llei Menorca Reserva de la Biosfera, una altra sobre l'auditoria a l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), una que guarda relació amb problemes d'infraestructures a les escoles i, finalment, preguntaran a Prohens com valora l'aplicació de les primeres mesures del pacte d'investidura.

Un cop finalitzada la sessió de control, el Grup Parlamentari Socialista interpel·larà al Govern en relació a la política general de l'Executiu autonòmic en matèria de transició ecològica.

El toc final al ple el donaran les dues proposicions de llei previstes a l'ordre del dia. La primera, defensada pel Grup Parlamentari Popular, estarà relacionada amb el reconeixement dels descendents dels jueus a Mallorca, i la segona, en aquest cas encapçalada pel PSIB, guardarà relació amb l'habitatge públic.

Finalment, es durà a terme una modificació de les comissions permanents de la cambra.

Categoría

Illes Balears