Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Parlament debat aquest dimarts les esmenes a la totalitat presentades per l'esquerra als pressupostos de 2024.

El Parlament debat aquest dimarts les esmenes a la totalitat presentades per l'esquerra als pressupostos de 2024.

PALMA, 21 Nov.

El ple del Parlament debatrà aquest dimarts les esmenes a la totalitat presentades per PSIB, MÉS i Grup Mixt al projecte de llei dels pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2024.

Si no hi ha sorpreses, previsiblement aquestes esmenes seran rebutjades donada la majoria amb què compten el PP i Vox en la Cambra.

L'ordre del dia de la sessió d'aquest dimarts també inclou una interpel·lació de MÉS per Mallorca en matèria de turisme i una moció de MÉS per Menorca reclamant impulsar diferents infraestructures educatives a l'illa.

Dins del bloc de preguntes al Govern, la presidenta, Marga Prohens, haurà de respondre al portaveu de MÉS per Menorca, Josep Castells, si renunciaria al descompte del 75 per cent si "va ser una imposició d'un partit nacionalista canari" al Govern de Rajoy.

El portaveu de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, s'interessarà per les properes iniciatives polítiques del Govern, mentre que la portaveu de Vox, Idoia Ribas, demanarà a Prohens que valori els pressupostos elaborats per les diferents conselleries. Per últim, el portaveu socialista, Iago Negueruela, plantejarà com planteja Prohens la relació del Govern balear amb el nou govern d'Espanya.

Quant a les preguntes als consellers, l'esquerra formularà preguntes sobre els recursos que destinarà la Conselleria d'Educació als centres per la lliure elecció de llengua, l'emergència climàtica, les ajudes de menjador i les ajudes al sector primari provinents del programa Provilac, entre d'altres qüestions.

En canvi, els diputats de Vox incidiran sobre la conciliació familiar, les ajudes a immigrants en situació irregular i el retirada d'un cartell de 'Parlem Espanyol' de l'estació intermodal de Palma.

S'absentaran de la sessió les conselleres de Salut, Manuela García, i de Presidència i Administracions Públiques, Antònia Estarellas, pel que tres preguntes relatives a les seves àrees es hauran de posposar per al següent ple.

PSIB, MÉS i el Grup Mixt -MÉS per Menorca i la diputada d'Unides Podem- han presentat esmenes a la totalitat als pressupostos de la Comunitat per al 2024, que ascendixen a 7.320,7 milions d'euros.

Aquest dilluns, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, justificava la esmena a la totalitat per la necessitat de "corregir els retalls del Govern" en unes xifres "desequilibrades i insuficients que no serviran per afrontar l'hivern".

Per la seva banda, el portaveu ecosobiranista, Lluís Apesteguia, remarcava que el projecte presentat pel Govern de Prohens "no dóna als problemes estructurals del país, ni respostes a les necessitats immediates de la població".

De manera similar, la diputada d'Unides Podem, Cristina Gómez, qualificava els pressupostos del 2024 de "neoliberals" i d'estar "segrestats per Vox".

A la bancada del PP, el portaveu, Sebastià Sagreras, responia que rebutjar les comptes és "dir no a les baixades d'impostos i a l'augment de la despesa en Sanitat i Educació".