• divendres 3 de febrer del 2023

El Parlament demana modificar la Llei d'Arrendaments Urbans per topar els preus del lloguer

img

El ple ha estat interromput momentàniament per una indisposició del diputat d'Unides Podemos Pablo Jiménez

PALMA, 27 set.

>

El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts una Proposició de Llei, presentada per Més per Menorca, amb què es demana modificar la Llei estatal d'Arrendaments Urbans amb l'objectiu que les comunitats autònomes puguin posar un topall als preus del lloguer.

Concretament, la iniciativa proposa modificar els articles 10 i 17 de la Llei d'Arrendaments Urbans. Un cop aprovada la iniciativa, aquesta es traslladarà a la Mesa del Congrés dels Diputats.

La Proposició de Llei ha tirat endavant amb 31 vots a favor (PSIB, Unides Podem, MÉS per Mallorca i Grup Mixt) i 24 vots en contra (PP, Cs, Vox, El PI i el diputat no adscrit, Maxo Benalal).

"El projecte de llei estatal d'habitatge està trigant molt i per això hem presentat aquesta proposta , proposta que en cap moment hem dit que sigui la solució definitiva a tots els mals del món mundial”, ha assenyalat la diputada de Més per Menorca Patrícia Font, qui ha afegit que la iniciativa “intenta donar resposta a una de les problemàtiques més greus" de Balears.

La diputada d'El PI-Proposta per les Illes Balears Maria Antònia Sureda s'ha posicionat en contra d'aquesta iniciativa i ha destacat la necessitat de posar més habitatges al mercat perquè baixin els preus i no topar-los com proposa Més per Menorca.

"No veiem necessitat de modi ficar la Llei d'Arrendaments Urbans perquè considerem que l'interès final d'aquesta modificació, que és topar els preus dels lloguers, no s'ajusta gens a les possibles sortides al problema de l'habitatge a les Illes”, ha indicat per part seva el diputat de Cs Marc Pérez-Ribas.

En la mateixa línia s'ha expressat el diputat del PP José Luis Camps, que ha assegurat que aquesta iniciativa generarà una reducció de l'oferta d'habitatges. "Ho hem vist a Catalunya, des que van tirar endavant aquesta iniciativa la demanda ha crescut però l'oferta no, perquè hi ha una inseguretat jurídica més que manifesta", ha afegit.

Des del Grup Vox-Actúa Balears, la diputada Idoia Ribas ha criticat que el Govern és "incapaç de donar solució als problemes de falta d'habitatge" i "prefereixen gastar els diners en qualsevol ocurrència estúpida". "Que vostès decideixin els preus dels lloguers dels habitatges públics em semblaria bé però, els habitatges dels altres? Nosaltres diem no", ha dit Ribas, que ha considerat la mesura "una ingerència inacceptable". /p>

Durant el debat de la iniciativa, el president del Parlament, Vicenç Thomas, ha suspès momentàniament el ple quan un diputat d'Unides Podemos que estava intervenint, Pablo Jiménez, s'ha sentit indisposat.

El diputat estava exposant la postura a favor del seu grup a la iniciativa, quan ha començat a sentir-se indisposat i un treballador de la Cambra autonòmica s'ha acostat per preguntar-li si es trobava bé. En aquell moment, diversos diputats s'han aixecat per intentar ajudar Jiménez i asseure'l en una cadira, inclosa la presidenta del Govern, Francina Armengol, que ha acostat un got d'aigua al diputat.

Thomas i altres membres del Parlament han acompanyat el diputat fora de la Sala de les Cariàtides. Posteriorment, la vicepresidenta de la Cambra autònoma, Gloria Santiago, ha reprès la sessió amb la intervenció de MÉS per Mallorca.

Cal recordar que el ple del Parlament del debat els pressupostos autonòmics va ser interromput l'any 2020 quan Pablo Jiménez també es va sentir indisposat.

El portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, ha començat la seva intervenció desitjant una ràpida recuperació al diputat Pablo Jiménez.

En la seva intervenció, Ferrà ha remarcat que el problema no és la quantitat d'habitatges al mercat, sinó el preu dels mateixos. Segons l'ecosobiranista, la dreta ja ha proposat en nombroses ocasions augmentar l'oferta del mercat: "Hem arribat a aquesta situació aplicant les solucions que vostès avui defensen".

Per la seva banda, el diputat del Grup Socialista Joan Ferrer ha valorat aquesta iniciativa de Més per Menorca que "respon a l'esperit" del que preveu el projecte de llei d'habitatge estatal.

Finalment, la portaveu adjunta d'Unidas Podemos, Esperança Sans , qui ha sortit en substitució de Jiménez, ha expressat el suport del seu grup a aquesta proposta. "És necessària i evidentment s'han de fer moltes més polítiques, però les que ha fet la dreta no han ajudat en absolut a millorar la situació", ha subratllat.

Notícies més vistes Avui