El Parlament es constitueix sense acord per investir a Prohens, però amb negociacions "encauzades".

El Parlament es constitueix sense acord per investir a Prohens, però amb negociacions

PALMA, 19 de juny.

Aquest dimarts comença la onzena legislatura de la democràcia a les Balears amb la constitució del Parlament, prevista a partir de les 11.00 hores, tot i que encara no hi ha acord per investir la “popular” Marga Prohens com a presidenta del Govern, malgrat que les negociacions entre el PP i Vox estan "encauzades".

El ple començarà amb la constitució de la Mesa d'Edat, amb la presidència per al diputat més gran i dues secretaries per als dos més joves.

La Mesa d'Edat llegirà el decret de convocatòria i la relació de diputats electes, després de la qual tindrà lloc la votació per escollir els membres de la Mesa que, un cop formada, cridarà els 59 diputats perquè juren o prometin el seu càrrec abans de declarar constituït el Parlament.

No obstant, la constitució de la Cambra autonòmica té lloc mentre el PP i Vox no han aconseguit arribar a un acord que faciliti la investidura de la "popular" Marga Prohens, guanyadora de les últimes eleccions, com a presidenta del Govern.

Aquest dilluns, no obstant, el fins ara portaveu de Vox al Parlament, Jorge Campos, ha assegurat que aquestes negociacions estan "encauzades".

Cal recordar que la sessió d'investidura s'haurà de celebrar en els 15 dies posteriors a la sessió de constitució.

Campos, no obstant, ha demanat "prudència" i "respecte" per a totes les parts presents a la taula de negociació, el mateix dia en què ha anunciat que no prendrà possessió del seu acta de diputat per encapçalar la llista del seu partit al Congrés per les Illes Balears.

Sobre les negociacions, Jorge Campos ha avançat que "en breu" hi hauria notícies sobre les converses amb el PP i ha insistit que "mai" s'han demanat "càrrecs ni vicepresidències". Des del PP, en canvi, no ha transcendit ni l'estat ni el contingut de les converses.

En les últimes setmanes, des del PP han insistit en la seva intenció de governar en solitari, mentre que des de Vox es defensava formar part de l'Executiu. Els d'Abascal també han reiterat en diverses ocasions el "secretisme" del PP.

La composició de la futura Mesa del Parlament també ha estat motiu de crítica per part de MÉS per Mallorca, que ha reclamat que sigui "plural" i ha recriminat l'actitud del PSIB per "aferrar-se al Reglament de la Cambra autonòmica per impedir que els ecosobiranistes formin part de la Mesa".

Tampoc ha transcendit si la composició de la Mesa del Parlament ha estat objecte de debat en les negociacions PP-Vox. Campos, sobre això, ha insistit que en les negociacions només s'ha parlat "de canviar les negociacions de l'esquerra".

La sessió començarà amb la lectura, per part de la oficiala major, de l'article quatre del Reglament de la Cambra, segons el qual els diputats es constitueixen en assemblea presidida pel diputat de més edat, assistit per dos secretaris, els de menor edat.

Així, la anomenada Mesa d'Edat estarà presidida pel diputat del PP Antoni Marí, nascut el 1956 i amb Patricia de les Heras (Vox) i Ferran Rosa (MÉS per Mallorca) com a secretaris, nascuts el 1988 i 1989 respectivament.

La Presidència declararà oberta la sessió i un dels secretaris llegirà el decret de convocatòria, de la relació de diputats i diputades electes, i dels recursos contenciosos-electorals interposats, si n'hi hagués, amb indicació dels diputats i les diputades electes que poguessin quedar afectats per la resolució d'aquests.

A continuació s'escolliran els membres de la Mesa. Abans de cada votació, les persones que representen les diferents formacions polítiques amb representació, traslladaran a la Presidència d'edat el nom del seu candidat o candidata al càrrec respectiu de la Mesa.

En l'elecció del president o presidenta de la Mesa, cada diputat escriurà un sol nom a la papereta i resultarà elegida la persona que obtingui el vot de la majoria absoluta dels membres de la Cambra.

Si ningú obté en primera votació aquesta majoria, es repetirà l'elecció entre les persones que hagin aconseguit les dues votacions majors i resultarà elegida la que obtingui més vots.

Els vicepresidents s'escolliran simultàniament. Cada diputat escriurà un sol nom a la papereta i resultaran elegides, per ordre successiu, les dues persones que obtinguin major número de vots. Els secretaris i les secretares seran elegits de la mateixa forma.

Si en alguna votació es produeix un empat, es celebraran votacions successives entre les persones candidates igualades en vots, i si l'empat persisteix després de quatre votacions, es considerarà elegida la persona candidata que formi part de la llista més votada en les eleccions autonòmiques.

Al finalitzar cada una de les tres votacions, es procedirà al recompte de vots i seran proclamats els cinc diputats elegits com a membres de la Mesa del Parlament.

Els integrants de la nova Mesa del Parlament ocuparan els seus llocs i el president o presidenta jurarà o prometrà acatar la Constitució i l'Estatut d'Autonomia.

A continuació, sol·licitarà a la resta de diputats i diputades que facin el mateix, moment en què el secretari primer de la Mesa cridarà a cadascun dels parlamentaris, que pronunciaran el seu jurament o promesa.

Finalment, el president de la Cambra declararà constituït el Parlament i es comunicarà al Rei, a la presidenta del Govern en funcions, a la Presidència del Congrés i el Senat i al president del Govern central.

Un cop constituït el nou Parlament, en els 15 dies següents haurà de tenir lloc la sessió d'investidura, per la qual cosa es consultarà als portaveus dels grups polítics per proposar un candidat a la Cambra. La sessió d'investidura es convocarà amb almenys dos dies d'antelació.

Categoría

Illes Balears