• divendres 31 de març del 2023

El Parlament insta el Govern a actualitzar "de forma immediata" al cost vida de Balears el plus per residència

img

PALMA, 15 Jun.

La Comissió de Salut del Parlament ha aprovat una Proposició No de Llei (PNL), presentada per Ciutadans, en què s'insta el Govern a actualitzar de "forma immediata" al cost de vida a Balears la indemnització per residència equiparant-ho al complement de Canàries, Ceuta i Melilla.

D'aquesta manera, la Comissió parlamentària ha aprovat parcialment la PNL de Cs sobre incrementar la plantilla dels professionals sanitaris de l'IbSalut a les Balears amb l'objectiu de garantir el dret del pacient a rebre una atenció adequada.

En la defensa de la iniciativa, el diputat de Cs Juan Manuel Gómez ha apuntat que “és insuficient” que el Servei de Salut obtingui el 23% del pressupost de la CAIB i ha afegit que “necessitem intervencions per reforçar el sistema públic de salut de Balears" atès que "falten 350 metges de família, 400 metges hospitalaris i 3.000 efectius en personal d'infermeria i tècnics en cures d'infermeria tal com denuncien les associacions i sindicats professionals sanitaris”.

Per això, Cs ha demanat un pla de fidelització del personal sanitari i ha exigit al Govern que afavoreixi el retorn dels professionals autoexiliats, a més de "un pla perquè els metges sènior puguin retardar, voluntàriament, la seva jubilació".

En aquest sentit, Gómez ha assenyalat que "a Cs som partidaris de crear programes per captar metges d'altres comunitats autònomes per reduir el nombre de facultatius no homologats que actualment ascendeix a 146 a les Balears i que no es tracta d'una altra cosa que d'una situació d'al·legalitat que els residents als nostres hospitals estiguin tutoritzats per aquest personal, i, evidentment, cal facilitar la seva homologació".

Així mateix, el diputat de Cs ha lamentat que Formentera no tingui una base p ermanent del 061 i, en conseqüència, ha exigit que "es doti el servei actual del personal suficient i necessari les 24 hores del dia i els 365 dies de l'any".

"El Govern ha de suprimir el requisit de la 'llengua catalana' per a l'accés i la promoció interna dels professionals sanitaris per facilitar la incorporació de nous professionals sanitaris al Servei de Salut atès que es tracta d'un peatge ideològic innecessari", ha assenyalat Gómez.

A més, ha afegit que "és de vital importància l'aixecament de la suspensió del decret de garantia de demora per reduir el temps de citació i les elevades llistes d'espera actuals i Gómez ha lamentat que "estan traient drets els pacients".

Tot i això, Gómez ha valorat que el Govern hagi atès la petició de Cs, des que va començar la legislatura, d'incorporar a la xarxa de sanitat privada a la resposta del Servei de Salut per a la reducció de les llistes d'espera com a mesura de ch oque.

Finalment, Gómez ha lamentat que els partits del Pacte i El PI "estiguin instal·lats al veto constant" a implementar la figura de l'infermer escolar presencial als centres educatius el curs 2022- 2023.

Notícies més vistes Avui