PALMA, 18 Oct.
El ple del Parlament ha aprovat aquest dimarts una Proposició No de Llei ( PNL) amb què s'insta el Govern d'Espanya a estendre el complement per a la reducció de la bretxa de gènere als que cobren pensions no contributives.
Es tracta d'una proposta, presentada per Unidas Podemos, que ha sortit endavant amb els vots a favor dels grups Socialista, MÉS per Mallorca, Unides Podem i Mixt. Per part seva, PP i Cs s'han abstingut, Vox ha votat en contra i El PI ha canviat el sentit del seu vot depenent dels punts.
Amb la PNL, el Parlament demana, a més, incrementar la quantia del complement esmentat de forma progressiva perquè l'any 2030 la bretxa de gènere de les pensions s'hagi reduït per sota del 10%. També reclama que s'ofereixi més informació sobre el complement per bretxa salarial perquè més dones puguin acollir-se a les pensions contributives.
Durant la defensa de la PNL, la vicepresidenta del Parlament i diputada d'Unidas Podemos Gloria Santiago ha explicat que algunes dones cobren un 50% menys que els homes de la seva edat. Entre altres motius, ha detallat això és perquè les dones han tingut en general treballs amb salaris inferiors, s'acullen més a jornades parcials o rebutgen a la seva carrera professional per dedicar-se a les cures i treballen més en precari i sense contracte. p>
"Segueix havent-hi molta diferència entre el que cobra un home pensionista i el que cobra una dona pensionista", ha indicat, ressaltant que amb aquesta PNL "es visibilitza el que sempre ha estat invisible".< /p>
D'acord amb Santiago, el cost d'aquestes mesures per reduir la bretxa de gènere suposaria un total de 13 milions d'euros a tot Espanya.
Durant el debat de la proposta, el diputat del PSIB Enric Casanova ha considerat que aquesta és “una bona iniciativa per seguir avançat” per reduir la bretxa de gènere. El Grup Socialista ha retirat les esmenes que havia presentat a la proposta i finalment n'ha votat a favor amb la redacció inicial.
Des del Partit Popular, la diputada Tania Marí ha anunciat l'abstenció del seu grup . "Resulta curiós que siguin vostès els que fan aquesta proposta i no procedeixin a implementar-la des del Govern", ha dit la 'popular'.
Per la seva banda, el portaveu adjunt de Cs al Parlament , Juanma Gómez, ha explicat que el seu grup s'absté perquè no vol votar en contra de determinades millores, però ha destacat que advoca "per una reforma de pes, global i integral, no a base de decret". "No veiem que això solucionarà demà aquestes expectatives a la gent gran", ha afegit.
La diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Camponar s'ha mostrat a favor de la PNL i ha lamentat que la postura de PP i Cs de "posar-se de perfil" amb aquesta iniciativa pel cost de la mateixa, "mentre que no dubten per eliminar l'impost de patrimoni".
D'altra banda, la diputada de Vox-Actua Balears Idoia Ribas ha censurat que, amb aquesta PNL, “l'esquerra, una vegada més, es presenta aquí victimitzant les dones”. En aquest punt, ha considerat que la major bretxa és la maternal: "Hi ha una discriminació per tenir fills".
Per part del PI-Proposta per les Illes Balears, el portaveu parlamentari de la formació , Josep Melià, ha instat a parlar d'altres bretxes, com que les Balears compten amb les pensions no contributives més baixes d'Espanya. El PI ha votat a favor d'alguns punts, mentre que s'ha abstingut en altres punts.
Des del Grup Mixt, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, s'ha mostrat favorable a la PNL i ha criticat la postura de PP i Cs amb aquesta. Amb tot, ha insistit a conèixer el cost de la iniciativa "tenint en compte que Unides Podem té presència al Consell de Ministres".