• dimarts 21 de març del 2023

El Parlament insta el Govern a reprendre la negociació dels convenis de carreteres de Mallorca i Menorca

img


PALMA, 2 Nov.

El ple del Parlament balear ha aprovat per unanimitat, aquest dimecres , instar el Govern a reprendre les negociacions per a la signatura dels convenis de carreteres amb els consells insulars de Mallorca i Menorca, i que aquests es financin amb càrrec a partides pressupostàries independents del Factor d'insularitat previst al Reial Decret llei 4/2019.

Es tracta d'una iniciativa, presentada per Més per Menorca, que també reclama als grups parlamentaris amb representació al Congrés dels Diputats i al Senat que presentin i aprovin esmenes als Pressupostos Generals de l'Estat de 2023 perquè constin les partides corresponents a aquests convenis. Aquest segon punt ha estat aprovat, però no per unanimitat.

El portaveu dels menorquinistes, Josep Castells, ha dit, durant la seva intervenció, que no es pot acceptar que tot el pendent de liquidar “es pagui amb el factor d'insularitat” i que, per tant, cal enviar un missatge que “no ens robin la cartera”. "El factor d´insularitat està molt bé però no ha de servir per pagar recursos que l´Estat, per un motiu o un altre, ha deixat de pagar i que formen part d´un dèficit històric d´inversions a Balears", ha destacat. /p>

Des del Grup Popular, la diputada Mª Asunción Pons ha presentat una esmena, que ha estat transaccionada, per fer extensiva aquesta exigència dels convenis de carreteres per a les quatre illes i no només per a Mallorca i Menorca. A més, ha preguntat al PSOE si votarà a favor de l'esmena del PP els pressupostos generals de l'Estat (PGE) per al conveni de carreteres.

Per la seva banda, el diputat d'Unides Podemos Pablo Jiménez ha afirmat que "les inversions en carreteres ja només haurien d'enfocar-se a millorar la seguretat viària, reduir la pressió automobilística sobre les carreteres i potenciar el transport públic". "No han de servir per finançar megainfraestructures. Hem de prendre mesures enfocades a contrarestar el col·lapse ambiental a què ens enfrontem", ha apuntat.

El diputat de Cs Marc Pérez-Ribas ha considerat que aquesta és una "reivindicació legítima" dels ciutadans de les Balears. "Si no ens queixem i mostrem una resposta contundent per part del Parlament, això entrarà en l'oblit i ens haurem d'oblidar per sempre d'aquestes quantitats", ha afegit.

Per la seva banda, la diputada de MÉS per Mallorca Joana Aina Campomar ha censurat "l'estafa continuada" de l'Estat cap a Balears amb determinades inversions. "Han estat incompliments tant amb el PP com amb el PSOE", ha assegurat.

El portaveu parlamentari de Vox-Actua Balears, Jorge Campos, ha descartat recolzar el segon punt de la iniciativa, atès que la seva formació ha presentat una esmena a la totalitat als PGE que "no es poden esmenar de cap manera". Tot i que ha considerat que els convenis són necessaris, ha preguntat per què vol l'esquerra aquests recursos, en considerar que "no volen fer carreteres".

Des del PI-Proposta per les Illes Balears , el portaveu parlamentari de la formació, Josep Melià, ha remarcat que la recuperació del conveni de carreteres "té tot el sentit" per a Balears i, per això, el seu grup vota a favor.

Finalment, el diputat del Grup Socialista Damià Borràs ha defensat que el Govern balear continuarà reclamant "a través de la negociació lleial i responsable" els convenis de carreteres per a Mallorca i Menorca.

Notícies més vistes Avui