• dilluns 5 de juny del 2023

El Parlament valida el decret llei per a la gratuïtat a l'etapa 2-3 anys amb l'abstenció de l'oposició

img

El text inclou una disposició per anticipar els fons necessaris als consells de Menorca, Eivissa i Formentera per a les bonificacions al transport

PALMA, 13 Set.

El ple del Parlament balear ha validat aquest dimarts el decret llei de mesures urgents per garantir la gratuïtat de l'educació dels nens matriculats al tercer nivell de educació infantil als centres de la xarxa pública d'escoles infantils i la xarxa complementària.

El text, que va ser aprovat el 16 d'agost passat en un Consell de Govern extraordinari, ha tirat endavant amb 32 vots a favor dels grups Socialista, MÉS per Mallorca, Unides Podem i Mixt. Per part seva, els grups Popular, Ciutadans, El PI-Proposta per les Illes Balears i Vox s'han abstingut.

En el debat del decret, tots els grups s'han mostrat a favor de la gratuïtat en aquesta etapa, encara que els partits de l'oposició han considerat que no s'ha negociat prou i que "s'exclou" gran part dels nens de les Illes.

Durant l'exposició del decret, el conseller d'Educació i Formació Professional, Martí March, ha ressaltat que aquesta normativa "marca un abans i un després" a l'etapa de 0 a 3 i és una mesura que "no té marxa enrere".

< p> Es tracta d'un text que, segons el conseller, ha estat negociat amb la comunitat educativa i que comptarà amb una inversió de 18 milions d'euros. "Suposa un canvi qualitatiu perquè l'etapa de 0 a 3 anys sigui plenament educativa i arribi a la majoria de famílies", ha destacat.

Tant les escoletes públiques com les de la xarxa complementària en rebran una aportació de 45.000 euros per cada aula de 2 a 3 anys. Amb aquesta inversió es cobriran les despeses de funcionament d'aquestes aules en l'horari ordinari d'escolarització d'aquesta etapa, un mínim de 4 hores durant 10 mesos, fet que suposa una despesa de 2.500 euros per alumne.

A total es preveu arribar a 5.274 alumnes de 2-3 anys a 158 centres de les Illes. Els mòduls cobriran la despesa de 293 aules de 2-3 de centres públics i de la xarxa complementària. El curs 2022-2023 hi haurà 184 centres educatius de 0-3 anys, dels quals 108 són públics i 50 privats integrats a la xarxa complementària.

A més de la gratuïtat dels 2-3 anys, s'ha previst un increment de la dotació dels mòduls de 0-1 i 1-2 anys, que suposa assolir els 10.000 euros/unitat a la xarxa pública (fins ara eren 7.000 euros) i 5.000 euros/unitat a la xarxa complementària (fins ara eren 2.000 euros). També inclou altres mesures com l'increment de personal dels equips d'atenció primerenca, amb sis professionals més, i la convocatòria de creació de noves places públiques prevista el novembre del 2022.

D'altra banda, el decret llei inclou una disposició addicional primera per anticipar als consells insulars de Menorca, Eivissa i Formentera els fons necessaris per a les bonificacions que s'aplicaran al transport públic fins a finals d'any.

En definitiva, segons el conseller Martí March, les dues mesures --la d'educació i la del transport-- "ajudaran les famílies en una situació complicada".

Durant el debat del text, la diputada d'Unidas Podemos i vicepresidenta de la Cambra autonòmica, Gloria Santiago, ha destacat la importància d'aquesta mesura: "Si el teu fill o la teva filla té dos anys, el podràs deixar en una escola infantil de forma gratuïta".

Per a Santiago, aquesta nova normativa “no és un regal, és una inversió de futur". "El bon funcionament dels serveis públics no té la mateixa importància per a tots els partits, per a nosaltres és una cosa indiscutible, requereix una inversió", ha afegit.

El diputat de MÉS per Mallorca Joan Mas ha destacat que amb aquest decret "se segueix en el camí de la dignificació i la universalització" de l'educació de 0 a 3 anys. A més, ha demanat "aclarir" les competències en matèria educativa que, en aquesta etapa, han estat assumides per ajuntaments, quan haurien de ser de la Conselleria d'Educació, segons ha dit.

el portaveu parlamentari de Més per Menorca, Josep Castells, ha celebrat les mesures que es preveuen en aquest decret, però ha retret al conseller March que s'hagi fet "sense cap negociació" i ha recordat que la notícia de la gratuïtat" va caure com un obús".

També des del Grup Mixt, el diputat de Gent per Formentera-PSIB-EUIB, Antonio Jesús Sanz, ha centrat la seva intervenció a la part del decret que va dedicada a les bonificacions del transport públic. Aquestes bonificacions, ha subratllat, van encaminades a "aturar l'escalada de la inflació" i que "les famílies tinguin un descans a l'economia".

Per part del Grup Socialista, el diputat Carles Bona ha celebrat aquest nou decret, en considerar que amb ell "es consolida i s'obre camí a la universalització i gratuïtat" de l'educació. Alhora, ha assenyalat que l'objectiu del PSIB és l'"equitat" i, per això, és "fonamental" la intervenció educativa de 0 a 3 anys.

Des del Grup Popular, la diputada del PP Margalida Durán ha censurat que aquest decret "discrimina i exclou" molts alumnes d'aquesta etapa educativa, ja que deixa fora "el 70% dels nens de les Illes d'aquesta franja d'edat". "De manera sectària i excloent es deixa fora una gran part dels alumnes perquè no encaixen dins del model d'educació pública de l'esquerra", ha lamentat Durán, que ha afegit que aquesta mesura "és una ajuda" i "no és gratuït".

La diputada i portaveu del Grup Ciutadans, Patricia Guasp, ha criticat que aquest és "un nou decret trampa" del Govern atès que es fa "un 2x1" ", incloent el tema de l'escolarització a l'etapa 2-3 i les bonificacions del transport públic. També ha censurat que el text és "és excloent i insuficient", ja que "només se'n beneficiaran el 30 per cent dels nens d'aquestes Illes".

D'altra banda, el diputat del Grup Vox-Actua Balears Sergio Rodríguez ha assegurat que aquest és un decret "mal elaborat de principi a final". "Vostè és un home seriós, com pot dir que no és un decret improvisat?", ha preguntat al conseller d'Educació i Formació Professional.

"La nostra abstenció ve motivada per la seva creença" partit a treballar per la qualitat, la gratuïtat i la universalitat de l'etapa de 0 a 3, perquè si només fos per les formes, hauríem votat en contra”, ha expressat la diputada del PI-Proposta per les Illes Balears Maria Antònia Sureda, que ha afegit que el text "no té en compte totes les casuístiques" i s'han creat "expectatives falses als pares".

Finalment, el PI ha demanat, durant la seva intervenció , que el decret fos tramitat com a projecte de llei per procediment d'urgència, però, la Cambra autonòmica ha rebutjat aquesta possibilitat.

Notícies més vistes Avui