Notícies Balears.

Notícies Balears.

El percentatge de persones majors de 60 anys vacunades contra la grip a Balears no arriba al 45%, 30 punts per sota de la recomanació.

El percentatge de persones majors de 60 anys vacunades contra la grip a Balears no arriba al 45%, 30 punts per sota de la recomanació.

Salut estudiarà a què es deuen els baixos percentatges de vacunació entre els sanitaris.

El Govern estudia portar la vacunació infantil a les escoles PALMA, 1 Mar.

La taxa de vacunació contra la grip a les Balears en persones majors de 60 anys està en el 44,14%, molt lluny del 75% que recomana l'Organització Mundial de la Salut (OMS), mentre que només el 8,23% de menors de 60 anys ha rebut aquest any l'antídot.

Així figura en una resposta parlamentària recollida per Europa Press amb dades de vacunació de grip entre la població de l'arxipèlag amb dades del 23 d'octubre al 30 de gener.

En la resposta parlamentària de la consellera de Salut, Manuela García, dirigida a la diputada del PSIB Irantzu Fernández es detalla igualment que fins a finals de gener, menys del 20% de les dones embarassades (el 18,05%) havien rebut la vacuna de la grip abans d'acabar el primer mes de l'any.

Per la seva part, més de la meitat (50,2%) de la població diana major de 65 anys sí que ha rebut l'antídot. Menor percentatge (20,56%) arrossega la població infantil vacunada contra la grip en aquest espai de temps, mentre que les dades de Conselleria recullen que el 14,86% del personal sanitari i sociosanitari s'havia vacunat de la grip el 30 de gener de 2024.

En termes globals la campanya de vacunació de la grip a les Balears havia assolit el 22,7% a finals de gener. Per illes, Mallorca anotava una taxa d'immunització del 23,3%; Menorca, del 22,7% i Eivissa i Formentera del 18,8%.

Davant d'aquest escenari, la directora general de Salut Pública, Elena Esteban, no amaga la seva preocupació per aquestes taxes --"ens agradaria que fossin més altes", assenyala--, tot i que matitza que en termes absoluts, tenint en compte un augment de la població diana, aquest any ja s'han vacunat 8.000 persones més que l'any passat.

La directora general posa el focus en el baix percentatge de vacunació entre el personal sanitari i sociosanitari i ha avançat que es posarà en marxa un estudi o enquesta amb l'objectiu de determinar les causes d'aquesta desafecció entre els professionals. Millorar la vacunació entre el personal sanitari "és un dels principals reptes", incideix.

Per intentar millorar aquests percentatges, l'IbSalut ja treballa en la propera campanya contra la grip amb l'accent posat en que sigui "el més accessible possible". Elena Esteban subratlla així l'èxit de la vacunació sense cita --"ha anat molt bé"-- i posa com a exemple que només en els 15 primers dies de la vacunació sense cita d'aquest any la població que es va vacunar va ser tres vegades superior a la dels 15 primers dies de l'anterior campanya ordinària.

En tot cas, adverteix de la complexitat d'impulsar aquesta vacunació lliure, pels múltiples departaments als quals implica aquesta mesura i per la necessitat de comptar amb recursos humans per fer-ho.

També s'està estudiant la possibilitat de portar la vacunació a menors de cinc anys a les escoles i que a través dels centres educatius s'arribi a la informació a les famílies, així com que les farmàcies comunitàries col·laborin en la difusió dels missatges que ressaltin la importància de la vacunació.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana taxes d'immunització del 75% en majors de 60 anys i personal sanitari i del 60% en la resta de la població.

Esteban recorda que la campanya està a punt de tancar-se i que a mitjans del mes de març ja se sabran els resultats definitius. Tot i això, ja avisa que no canviaran gaire perquè només queda recollir dades de la sanitat privada i fer algunes correccions sobre les dades ja disponibles.