Notícies Balears.

Notícies Balears.

El petit comerç viu un inici "tímid" de rebaixes "diluïdes" per campanyes prèvies de descomptes.

El petit comerç viu un inici

PALMA, 8 de gener.

La Federació Patronal de Empresaris de Comerç de Balears (Afedeco) i l'associació del petit i mitjà comerç de Mallorca (Pimeco) han constatat un inici "tímid" de rebaixes, "diluides", lamenten, per campanyes de descomptes en dates prèvies, com el 'Black Friday' a finals de novembre.

Així ho han expressat en declaracions a Europa Press els presidents de les dues entitats, Antoni Gayà (Afedeco) i Bernat Busquets (Pimeco).

Per a Busquets, "les rebaixes s'han devaluat perquè durant totes les festes hi ha hagut descomptes" i "durant tot l'any el comerç es veu obligat a fer descomptes i rebaixar els marges" per competir amb les grans plataformes digitals. "La gent ja no està esperant que arribin les rebaixes", ha comentat.

Similarment, Gayà ha indicat que "des que es va instaurar el Black Friday una part de les vendes de gener es fan al novembre", i en general "s'han esponjat les vendes" al llarg de l'any. "No tenim la massificació que sembla que s'ha de donar pel fet de començar rebaixes", ha apuntat.

Gayà ha afegit que tot i que molts comerços han notat un augment de les visites, això no es tradueix necessàriament en vendes. En aquest sentit, ha assenyalat que hi ha molts consumidors que passegen sense comprar encara, per decidir en què gastaran.

En qualsevol cas, les patronals confien que l'arribada del fred incentivii les vendes de roba d'hivern, que fins ara han estat menors del que s'esperava a causa de les altes temperatures.

Segons han informat els presidents de Pimeco i Afedeco, els comerços ofereixen descomptes d'entre un 30 i un 40 per cent, sobretot en moda; puntualment, alguns productes concrets arriben a rebaixar-se un 60 per cent.

Per la seva part, el responsable de Relacions Institucionals de El Corte Inglés a Balears, Antonio Sánchez Grao, ha indicat que les rebaixes han començat "francament bé". Els grans magatzems de Jaume III van iniciar la campanya aquest diumenge per estar situats en una Zona de Gran Afluència Turística, i "va ser un dia molt positiu amb molts visitants".

"El comportament que hem notat durant tot el Nadal s'ha mantingut i les expectatives són positives", ha declarat Sánchez, que ha afegit que la baixada de temperatures "motiva la gent a equipar-se de cara a l'hivern", no només en moda i calçat sinó també en articles per al llar.

La gran superfície ha notat un increment d'activitat que ja s'està traduint en compres. "La gent aprofita els descomptes perquè sap que després pot haver-hi problemes per trobar talles, sap que les primeres setmanes són les més importants", ha raonat Sánchez.

El portaveu ha indicat que a El Corte Inglés les rebaixes han començat amb descomptes del 30 al 50 per cent "en tot tipus de producte". En tecnologia els descomptes són més baixos perquè els marges són més petits, però "algunes marques arriben al 30 per cent". L'activitat principal se espera en les àrees de confecció, sabateria i articles esportius.