Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Ple del Consell de Mallorca aprova la incorporació de més de 50 milions de romanents als pressupostos. El Ple del Consell de Mallorca aprova la incorporació de més de 50 milions de romanents als pressupostos.

El Ple del Consell de Mallorca aprova la incorporació de més de 50 milions de romanents als pressupostos.

El Ple del Consell de Mallorca aprova la incorporació de més de 50 milions de romanents als pressupostos.

Nou milions es destinaran a la compra de l'edifici de les Germanes de los Pobres i 1,5 milions, a l'adquisició de la Llar de Manacor

PALMA, 11 Abril.

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat aquest dijous, amb el vot en contra de MÉS per Mallorca i l'abstenció de PSIB i El PI, la incorporació de 51,2 milions d'euros del romanent del 2023 als pressupostos de la institució insular d'aquest any.

La incorporació d'aquests recursos, segons ha recordat el conseller insular d'Hisenda i Funció Pública, Rafel Bosch, serviran, entre altres matèries, per comprar l'edifici de les Germanes de los Pobres per nou milions o optar a l'adquisició de la Llar de Manacor amb 1,5 milions d'euros.

Cal recordar que el president insular, Llorenç Galmés, va anunciar aquest dimecres en roda de premsa la incorporació, extrem que ha criticat "per falta d'elegància" la portaveu del PSIB, Catalina Cladera.

El conseller insular ha recalcat que la modificació de crèdit aprovada al ple anirà destinada a augmentar inversions socials, als municipis i a modernitzar les infraestructures" ja que un 60 per cent estarà dirigit a inversions socials i als pobles.

Per part de l'oposició, el portaveu de MÉS per Mallorca, Jaume Alzamora, ha justificat el vot en contra del seu grup assegurant que la incorporació de recursos "no servirà per solucionar els problemes dels mallorquins i perquè perden l'oportunitat d'impulsar polítiques en favor de les famílies i contra el canvi climàtic".

Cladera ha expressat la seva preocupació pel, al seu parer, mal ús de l'herència rebuda en matèria d'Hisenda i ha reivindicat que les noves inversions anunciades són continuació d'iniciatives impulsades en la passada legislatura.

En relació a la presentació de la incorporació de romanents primer als mitjans, el portaveu de Vox, Antoni Gili, ha assenyalat a Cladera que "ha provat la seva pròpia medicina". Gili ha subratllat que la incorporació dels romanents redona en els pressupostos "més socials i municipalistes".

Bosch, en les seves diverses intervencions, ha posat de relleu que pagar deutes "és una obligació" i afrontar-los "és un deure" i en cap cas és "malgastar". El conseller insular ha reconegut la gestió "correcta" en Hisenda a la anterior legislatura i s'ha mostrat dolgut de que se'l accuse de malgastar l'herència rebuda.

Dels més de 50 milions, 11,5 milions d'euros serviran per a polítiques socials i 19 milions, per a inversions als municipis. Cal assenyalar que aquesta última quantitat s'afegeix als 80 milions d'euros anunciats recentment pel Consell per als ajuntaments a través del pla d'obra i serveis.

D'altra banda, nou milions d'euros es destinaran a la compra de l'edifici de Les Germanes de los Pobres, que passarà a ser de gestió pública i tindrà un ús de caràcter social; i 18 milions d'euros per obres de rehabilitació de la xarxa viària.

Del resto de partides, destaquen 190.000 euros que es dirigiran a l'atenció de dones víctimes de violència de gènere. A més, altres 165.000 euros aniran a programes de joventut i 75.000 euros, a activitats de dinamització sociocultural per a persones grans.

Així mateix, cinc milions d'euros es convertiran en subvencions als ajuntaments per millorar les infraestructures del cicle de l'aigua; 3,3 milions d'euros es destinaran al pagament d'ajudes per a la reactivació econòmica per la COVID-19 que encara quedaven pendents, i 1,5 milions d'euros serviran per a la compra de la Llar de Manacor.

Altres 2,5 milions d'euros aniran a l'Ajuntament de Palma de cara al 2025 en el marc de la Llei de Capitalitat; 770.000 euros es destinaran als bons al comerç; 500.000 euros, perquè els ajuntaments puguin complir amb la Llei estatal de Benestar Animal; sis milions d'euros, per renovar o construir noves instal·lacions esportives als municipis; un milió per a l'Ajuntament d'Alaró, per la rehabilitació del camí d'Almadrà, i altres 100.000 euros per a la gestió de les embarcacions del parc natural de Sa Dragonera.

També es destinaran 200.000 euros a actuacions en els parcs de bombers per millorar l'eficiència energètica, 500.000 euros a la Fundació Teatre Principal i 200.000 euros a l'organització d'activitats culturals.

Altres 350.000 euros aniran a la direcció de Governança per organitzar fòrums als municipis de l'illa i 14.000 euros serviran per pagar al personal encarregat d'iniciar i resoldre els expedients sancionadors a l'Ajuntament de Calvià pel Decret llei de Turisme d'Excés.