PALMA, 2 Nov.
El ple del Parlament ha aprovat aquest dimecres una proposició no de llei amb què demana que Balears quedi exempta de qualsevol nou impost que gravi en transport aeri o marítim, i anima el Govern a treballar en aquest sentit davant el Govern estatal i les institucions europees.
Es tracta de una proposició presentada pel PI arran del nou gravamen al querosè, combustible utilitzat pels avions. El portaveu de la formació, Josep Melià, ha alertat que aquest impost "podria afectar greument la lliure circulació dels ciutadans de les Illes", que no tenen "alternatives de transport més netes energèticament i ambientalment al transport aeri i marítim", ja que no es beneficien de les inversions amb tren d'alta velocitat.
A més, Melià ha argumentat l''Estatut d''Autonomia' estableix que els poders públics han de vetllar per evitar desequilibris econòmics derivats de la insularitat, que vulnerin el principi de solidaritat entre totes les comunitats autònomes.
El PI ha alertat que el nou impost pot suposar un encariment dels bitllets, tant interinsulars com amb Europa, d'aproximadament un 50 per cent.
En virtut del text aprovat, el ple també reivindica canvis normatius perquè aquest sobrecost es pugui incloure dins del descompte de residents del 75 per cent.
el ple s'ha posic ionat en contra de l'aprovació de normes tributàries o de preus que provoquin un increment del preu dels bitllets d'avió o vaixell amb sortida o arribada als territoris insulars de la Unió Europea.
La diputada del PP Salomé Cabrera ha donat suport a la proposta compartint la seva inquietud per aquest assumpte, com "menorquina que pateix més aquesta situació". "Al final gravar únicament la connectivitat no serà el que elimini les emissions", ha advertit.
Des de Cs, Juan Manuel Gómez ha puntualitzat que no es discuteix la necessitat de reduir la dependència dels combustibles fòssils però territoris com les Balears han de tenir "per definició, no per privilegi, una singularitat específica davant la regulació", i no mitjançant "esmenes i negociacions".
Des de Vox, el diputat Sergio Rodríguez ha defensat que l'impost "és absurd", sense vincular-ho al fet insular, i que no hauria d'afectar cap ciutadà a Espanya, rebutjant el que ha anomenat "religió climàtica". "El CO2 és bo. No només és bo, sinó que la massa forestal mundial ha crescut més d'un 7% des del 1982, la d'Espanya 2 milions d'hectàrees en els darrers 20 anys gràcies al CO2", ha afirmat, afegint que "el gel de l'àrtic està en màxims dels últims 30 anys".
MÉS per Mallorca i Unides Podem no han recolzat tots els punts. Han votat a favor del punt del descompte del resident i s'han abstingut o votat en contra de la resta, perquè comparteixen que “qui contamina més ha de pagar més”, en paraules de Miquel Ensenyat (MÉS), i que “no pot haver-hi exempcions o exoneracions per als combustibles fòssils”, en paraules de Pablo Jiménez (UP).
Ensenyat també ha lamentat l'esforç constant que necessita fer Balears per recordar les institucions els desavantatges de la insularitat. Paral·lelament, Jiménez ha incidit en la necessitat de "reduir les xifres escandaloses de vols diaris i no permetre l'ampliació de cap aeroport de les illes".
Finalment, Damià Borràs (PSIB) ha carregat contra "el proteccionisme tributari" a l'aviació a Europa, que "no pot continuar sent, com és ara, el paradís fiscal de l'aviació". Tot i això, ha compartit que Balears ha de quedar exclosa perquè no compta amb una "alternativa plausible a l'avió" i no vol "que la condició insular es vegi penalitzada encara més".
XOX