El ple rebutja les esmenes a la totalitat als pressupostos de 2024, que continuen la seva tramitació.

El ple rebutja les esmenes a la totalitat als pressupostos de 2024, que continuen la seva tramitació.

PALMA, 21 Nov.

El ple del Parlament ha rebutjat aquest dimarts les esmenes a la totalitat al projecte de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma per a 2024, que ara continuaran amb la seva tramitació parlamentària.

La sessió s'ha desenvolupat sense sorpreses i les tres esmenes que han defensat els grups d'esquerra --PSIB, MÉS per Mallorca i Grup Mixt-- no han sortit endavant atesa la majoria parlamentària que ostenten PP i Vox. El resultat ha estat de 25 vots a favor i 32 vots en contra de les esmenes.

El ple del Parlament també ha votat les quantitats globals dels pressupostos de la Comunitat per a 2024 i els seus organismes autònoms, entitats públiques empresarials, societats mercantils públiques, fundacions, consorcis, IbSalut i ATIB, quantitats que han quedat fixades.

El projecte de pressupostos per a 2024 ascendeix a 7.320,7 milions d'euros, la qual cosa representa un increment de 187,3 milions (un 2,6%) enfront de l'exercici de 2023.

En el debat, el vicepresident i conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, ha defensat que el Govern ha demostrat que "es podien baixar impostos als ciutadans de Balears", enfront "de l'arribada de l'apocalipsi dels retalls" que, ha dit, va pronosticar l'esquerra.

Costa ha assegurat que, en lloc d'aplicar retalls, des del Govern han promogut un "reforç dels serveis públics essencials de competència autonòmica" i "una nova política d'inversions en infraestructures", tot això en unes comptes amb estabilitat pressupostària, ha destacat.

El conseller ha ressaltat els increments en les àrees de sanitat, educació i polítiques socials, alhora que ha defensat que eviten que l'Impost de Turisme Sostenible "sigui un calaix de sastre amb el qual s'acaben finançant concerts i compres de patinets".

Per la seva banda, el portaveu del PSIB, Iago Negueruela, ha sostingut en la seva intervenció que els pressupostos "no estan pensats per a la majoria social". "Vostè no ha dit la paraula inflació ni una sola vegada en tot el seu discurs", ha reprotxat el socialista al conseller.

Així, Negueruela ha instat el Govern a desenvolupar "mesures per pal·liar el 4% d'inflació" previst, que "és el que preocupa realment als llars, com passar l'hivern". A més, el diputat del PSIB creu que als comptes per a 2024 els falta "il·lusió, projecte i idees".

Des de MÉS per Mallorca, el portaveu, Lluís Apesteguia, ha considerat que en el projecte del Govern de Marga Prohens falten mesures de fiscalitat verda, i ha lamentat la modificació de l'impost turístic.

També ha considerat que el pressupost del Govern demostra que "no creuen en la diversificació econòmica", i ha censurat, entre altres qüestions, la baixa d'inversions a l'Institut Balear d'Habitatge, que consideren "un error".

Seguidament, el portaveu de MÉS per Menorca, Josep Castells (Grup Mixt), ha acusat el Govern de gaudir "d'una situació econòmica heretada molt positiva" per a "fer polítiques clientelars i afavorir els sectors als quals es deuen, l'immobiliari i el turístic", baixant impostos "a les classes més benestants".

També en el Grup Mixt, la diputada d'Unides Podem Cristina Gómez ha afirmat que el projecte de llei de pressupostos és "un exemple d'embuts" legals i "retorçades pressupostàries", amb ingressos als quals no dóna credibilitat. A més ha criticat la pujada de sous d'altres càrrecs.

En canvi, des de Vox, la portaveu, Idoia Ribas, ha declarat que el Govern ha presentat uns pressupostos "realistes" i "meditats" per a "donar resposta al canvi que han demanat els ciutadans", "després de vuit anys de polítiques ruïnoses". Entre altres consideracions, la diputada de Vox ha defensat la supressió de l'Oficina Anticorrupció i la rebaixa fiscal.

Mentrestant, el portaveu del PP Sebastià Sagreras ha suggerit que les esmenes a la totalitat de l'esquerra només es justifiquen "perquè són uns pressupostos del Partit Popular i és la seva manera de fer oposició", argumentant així que no hi hauria motius reals per rebutjar totalment el projecte, més enllà d'possibles esmenes parcials.

Tags

Categoría

Illes Balears