El PP promet reformar el sistema de finançament després de "cinc anys negres" en aquest sentit per a les Illes Balears. El PP promet reformar el sistema de finançament després de "cinc anys negres" en aquest sentit per a les Illes Balears.

El PP promet reformar el sistema de finançament després de

PALMA, 9 Jul.

El candidat del PP al Congrés per Balears, José Vicente Marí Bosó, s'ha compromès aquest diumenge, en una roda de premsa, amb motiu de la campanya electoral per les eleccions del pròxim 23 de juliol, a treballar per reformar el sistema de finançament després de "cinc anys negres" en aquest sentit per a les Illes.

"El 23J és moment de canviar cinc anys negres de finançament per a Balears. Cinc anys de poca reclamació, d'agachar el cap, per part de la que era la presidenta del Govern, Francina Armengol, davant la paràlisi del president del Govern central, Pedro Sánchez, en matèria de finançament cap a la nostra comunitat autònoma", ha valorat el candidat 'popular', qui s'ha mostrat així mateix conscient dels "grans reptes" que la pròxima legislatura té per davant i que "el PP vol assumir, perquè vol que se tinguin en compte les necessitats de Balears en matèria de finançament".

En aquest sentit, Marí Bosó ha assenyalat com un dels compromisos que haurà d'assumir el nou Govern que, confia, estarà liderat per Alberto Núñez Feijóo, l'avaluació i la reforma del Sistema de Finançament autonòmic de l'any 2009.

Un Sistema de Finançament que, ha recordat el candidat del PP al Congrés dels Diputats per Balears, "s'hauria d'haver revisat" però, en canvi, "la senyora enganys Montero i el senyor Pedro Sánchez, que eren qui més ho reclamaven abans del 2018, un cop en el Govern no només se'n van oblidar de fer-ho sinó que van dir obertament que no ho farien".

Per tant, ha precisat, "el sistema de finançament autonòmic està en el mateix punt en el qual el va deixar el Partit Popular el 2018, amb els treballs de la comissió tècnica realitzats, l'avaluació del sistema formulada i amb tot el que cada comunitat autònoma creu que cal modificar, posat per escrit".

"El que calia fer en aquesta legislatura era fer política, negociar la modificació del sistema de finançament en el si del Consell de Política Fiscal i Financera. Això és el que fa falta i és el que haurà de fer el Partit Popular a partir del pròxim 23 de juliol", ha continuat.

Doncs, segons ha assenyalat, "el sistema de finançament autonòmic actual perjudica a Balears, atès que aquesta és la segona Comunitat que més aporta i, en canvi, la desena que surt després de la rebaixa".

"Cal modificar això per poder tenir un sistema de finançament autonòmic que permeti millorar els serveis públics fonamentals de Balears, perquè quan parlem del sistema de finançament, parlem d'educació, sanitat i serveis socials", ha subratllat.

Així mateix, Marí Bosó ha considerat que, en cas que el PP governi a Espanya, després dels comicis del pròxim 23 de juliol, també caldrà desfer l'"engany" en matèria d'inversió pública, del factor insularitat. "Ens van dir que estaríem en la mitjana d'inversió territorialitzada i, en canvi, això no serà així", ha lamentat el 'popular'.

"Cada any de govern de Sánchez, Balears ha sortit molt per sota d'aquesta mitjana d'inversió territorialitzada, ja que l'actual president només s'ha dedicat a finançar les caixes enregistradores de ports i aeroports de l'Estat, no ha finançat cap de les altres inversions públiques que l'Estat hauria de fer a Balears", ha reprobat Marí Bosó al dirigent socialista.

"És més", ha continuat, "ens ha llevat els convenis de carreteres amb els consells insulars". Uns convenis que s'ha compromès a "renegociar" per garantir "la inversió pública" en aquestes Illes. Si alguna cosa pot prometre el PP, ha ressenyat, és que "no ens farem trampes al solitari amb la finançament d'inversions".

Pel que fa al règim econòmic per a aquesta Comunitat, el 'popular' ha recordat que el PP ja va advertir l'any 2019 que "ens prenien el pèl" perquè aquest "deixava Balears en pitjor situació, que amb la disposició transitòria novena de l'Estatut d'Autonomia que preveia les inversions estatutàries".

Així, segons Marí Bosó, "Balears està pitjor que l'any 2007", la qual cosa evidencia que "aquesta llei de règim econòmic no servia". Per tant, el pròxim Govern "haurà de procedir al seu desplegament, a complir la Llei, que és el que el president Pedro Sánchez i l'expresidenta autonòmica, Francina Armengol, no han fet".

Per acabar, en relació al règim fiscal, Marí Bosó ha apuntat que "amb Maria Salom al Senat, el PP va impulsar la reforma d'aquest, pactant-lo amb el també senador Vicenç Vidal, de MÉS per Mallorca, i aprovant-lo posteriorment, obligant a que s'hagués d'aprovar". Tanmateix, avui dia, el règim fiscal de Balears "és només un titular", segons el candidat del PP al Congrés.

"Cap de les empreses ni dels autònoms que estan fent la declaració de renda o l'impost de societats es poden acollir al règim fiscal perquè no s'ha aprovat un desenvolupament reglamentari", ha incidit, qualificant aquesta situació com "molt greu" perquè "és prendre el pèl a la gent de Balears".

Davant això, Marí Bosó s'ha compromès amb la ciutadania d'aquestes illes a "complir la llei del règim econòmic i fiscal de Balears". "Això és el que es farà la pròxima legislatura", ha assegurat.

El candidat del PP al Congrés per Balears ha comparegut aquest diumenge davant dels mitjans juntament amb la número 1 de la llista 'popular' al Senat per Mallorca, Maria Salom, i el diputat autonòmic, Antoni Costa.

Justament, Costa ha assenyalat que "la realitat és que els ciutadans de Balears necessiten un sistema de finançament que tingui en compte les singularitats territorials i el fort creixement poblacional".

"Necessitem autonomia tributària per poder modular els ingressos de les comunitats autònomes i, per això, necessitem a Madrid un govern que entengui als ciutadans de Balears i les nostres singularitats i aquest no pot ser cap altre que el de Núñez Feijóo", ha conclòs Costa.

.

Tags

Categoría

Illes Balears