Notícies Balears.

Notícies Balears.

El PP proposa a Vox lliure elecció de llengua fins als 8 anys, el curs 24-25 i la resta d'etapes, dins de la legislatura. El PP proposa a Vox lliure elecció de llengua fins als 8 anys, el curs 24-25 i la resta d'etapes, dins de la legislatura.

El PP proposa a Vox lliure elecció de llengua fins als 8 anys, el curs 24-25 i la resta d'etapes, dins de la legislatura. 

El PP proposa a Vox lliure elecció de llengua fins als 8 anys, el curs 24-25 i la resta d'etapes, dins de la legislatura.

PALMA, 16 Oct.

El PP ha plantejat a Vox la lliure elecció de llengua fins als vuit anys per al curs 2024-2025, i estendre-la a la resta d'etapes --incloent ESO, Batxillerat i FP-- "abans que acabi la legislatura", tot això "sense excloure cap de les dues llengües oficials".

A última hora del matí, just abans del tancament del registre del Parlament, el PP ha presentat quatre esmenes de cara a la proposició no de llei --sense efectes legislatius immediats-- de Vox que es debatrà aquest dimarts en el ple.

De cara al proper curs, si bé l'esmena del PP parla d'implantar "la lliure elecció de la llengua de la primera ensenyança", fonts del Grup Parlamentari Popular han aclarit a Europa Press que el plantejament que fan és fins als vuit anys, encara que com es reflecteixi en la redacció final es veurà amb el debat d'aquest dimarts.

Precisament, la presidenta del Govern balear, la 'popular' Marga Prohens, es referia al matí a aquest assumpte en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press a Madrid. Prohens ha indicat que plantegen "una lliure elecció en primera instància, en primera matrícula, en primera educació que va fins als vuit anys", a la qual ha afegit que va signar "un compromís amb Vox d'anar avançant durant tota la legislatura" per estendre-ho a totes les etapes educatives.

"Això ho farem amb mitjans econòmics, amb mitjans materials, escoltant als sindicats i escoltant als professors i equips directius", ha assegurat Prohens, que també ha insistit que "es donaran passos des de la tranquil·litat, des del consens".

En aquest context, la redacció alternativa presentada pel PP per al debat d'aquest dimarts allarga l'horitzó per aplicar aquesta mesura a la resta d'etapes: mentre que Vox plantejava un compromís pel curs 2025-2026, l'esmena del PP dóna un marge més ampli dins de la legislatura.

Així mateix, el text original de Vox planteja "garantir que en acabar l'educació bàsica els alumnes tinguin el coneixement de les dues llengües oficials de la Comunitat Autònoma, mitjançant la introducció d'una àrea, matèria o assignatura lingüística per a l'ensenyament de la llengua oficial no triada per les famílies". L'alternativa del PP insta el Govern a garantir que en acabar els estudis els alumnes "tinguin coneixement de les dues llengües oficials".

Finalment, l'últim punt de la proposició de Vox demana "iniciar de manera urgent els tràmits necessaris per modificar o, si escau, derogar qualsevol llei o norma que impedeixi la lliure elecció de llengua d'ensenyament en tots els nivells educatius". La proposta del PP no utilitza el terme 'derogar' sinó que parla de "tirar endavant tot el desplegament reglamentari i normatiu pertinent" per a la lliure elecció en la primera ensenyança el curs 2024-2025.