El PP proposa als altres grups una modificació de la llei del taxi per evitar l'arribada de VTC d'altres comunitats autònomes. El PP proposa la resta de grups una esmena a la llei del taxi per evitar l'arribada de VTC d'altres CCAA.

El PP proposa als altres grups una modificació de la llei del taxi per evitar l'arribada de VTC d'altres comunitats autònomes.
El PP proposa la resta de grups una esmena a la llei del taxi per evitar l'arribada de VTC d'altres CCAA.

PALMA, 29 de gener.

El PP ha proposat als altres grups parlamentaris introduir una modificació a la proposició de llei en tràmit parlamentari relativa al sector del taxi i els vehicles de turisme amb conductor (VTC) per evitar la possible arribada de VTC durant la temporada alta a les Balears provinents d'altres Comunitats Autònomes.

Segons ha recordat la formació aquest dilluns en una nota de premsa, el Govern va anunciar el passat divendres que des de la Conselleria d'Habitatge, Territori i Mobilitat havien traslladat al Govern central la "necessitat" d'adoptar mesures estatals per evitar la possible arribada de VTC amb autoritzacions concedides a altres comunitats.

No obstant això, des del Govern van traslladar que si l'Estat "no actuava" i no prenia mesures es negociaria una esmena. Per això, la formació ha plantejat aquesta proposta als altres grups parlamentaris i al sector del taxi, a partir de l'anàlisi de la sentència del Tribunal Suprem, per aprovar una transacció en les esmenes presentades per suspendre la realització de serveis de VTC a les Balears amb autoritzacions d'altres Comunitats Autònomes. Si això fos així, les Balears serien la primera comunitat en adoptar aquesta mesura.

Els 'populars' han subratllat que el territori balear és limitat i que és "indispensable" fer una anàlisi del territori per regular i ordenar les autoritzacions i serveis de taxi i de VTC, referint-se, tant de les pròpies, com les que poden venir d'altres comunitats autònomes amb autorització nacional.

Cal recordar que la sentència del Tribunal Suprem deixa la porta oberta a què aquelles sol·licituds d'autoritzacions fetes abans de setembre de 2018 puguin realitzar un 20 per cent dels seus serveis a altres CCAA, tant en trajectes urbans com interurbans.

Així mateix, el Suprem estima un recurs contra la denegació de 1.000 llicències VTC que va adoptar la Comunitat de Madrid aplicant la limitació estatal d'una llicència de VTC per cada 30 de taxi. La resolució va en línia amb la sentència del TJUE que també qüestiona la limitació de la ratio 1/30 fixada a Espanya en la normativa estatal aprovada el 2018.

La sentència del Suprem aclareix que anul·lar la denegació no suposa la concessió de les 1.000 llicències, sinó que ordena que les sol·licituds hagin de ser tramitades de nou i en base a la normativa aplicable en el moment en què es va fer la sol·licitud, sense poder aplicar la limitació 1/30 fixada pel Govern central.

Es tracta d'autoritzacions sol·licitades abans de l'entrada en vigor del Reial decret estatal de l'any 2018, la anomenada Llei Ábalos, quan les sol·licituds de VTC eren nacionals i no es limitava el inici del recorregut en la Comunitat Autònoma on estaven domiciliades.

Malgrat que es tracta d'una sentència relativa a una altra comunitat, han alertat que la resolució del Suprem pot tenir efectes a les Balears i en el conjunt d'Espanya, especialment en el cas d'un territori limitat com les Illes i durant la temporada alta, per l'impacte d'una arribada de VTC en la freqüent congestió del trànsit durant l'estiu.

Per això, el Govern ha assegurat que prendrà "totes les mesures possibles dins de les seves competències" per regular de forma equilibrada el servei del taxi i els VTC i evitar una allau d'autoritzacions de VTC no asumible en el territori insular.

D'altra banda, han fet referència al paquet d'esmenes presentat per PP i Vox durant la tramitació parlamentària de la llei del taxi que tenen com a objectiu millorar el servei de taxi i la seva competitivitat, garantint el servei a totes les zones i franges horàries, i regular les autoritzacions dels VTC des del respecte a la llibertat d'empresa i amb unes limitacions.

En aquesta línia, han considerat que la regulació d'autoritzacions dels VTC és "indispensable" per evitar una allau de noves llicències d'aquest tipus a les Illes, recordant que durant el 2023, davant la possibilitat de canvis legislatius, s'han presentat més de 10.000 sol·licituds de noves autoritzacions de VTC.

Entre altres mesures, en les esmenes presentades per PP i Vox s'inclou la suspensió temporal de concessió de noves llicències de taxi i de VTC a l'arxipèlag fins que no s'aprovi un decret que establiixi els criteris per a la seva concessió.

.

Tags

Categoría

Illes Balears