• dimecres 30 de novembre del 2022

El presumpte responsable de dos incendis forestals a Esporles el 2019 no compareix al judici a l'Audiència

img

També va calar foc a un vehicle de l'Ibanat i se li imputa un altre incendi de vehicles a Palma

PALMA, 27 Oct.

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears ha hagut de suspendre el judici a un home alemany de 49 anys acusat de provocar tres incendis a Esporles el 2019, perquè el processat no ha comparegut a la vista i no ha estat localitzat.

El judici havia de començar aquest dijous a les 10.00 hores, però no s'ha arribat a celebrar. La Fiscalia demana per a l'acusat sis anys de presó per un delicte continuat d'incendi forestal en espai natural protegit i un altre delicte de danys provocats mitjançant incendi.

El primer fet va tenir lloc la matinada del 18 al 19 d'agost del 2019, en un pàrquing públic d'Esporles. Presumptament, utilitzant pastilles d'encesa l'home va calar foc als pneumàtics davanters d'un vehicle oficial de la Conselleria de Medi Ambient --un tot terreny de l'Institut Balear de la Natura (Ibanat). A més, també va punxar les rodes amb un objecte pinçant.

Sobre la mitjanit del 20 d'agost hauria iniciat un incendi, utilitzant també pastilles d'encesa, amb tres focus a una distància de 30 metres entre si. El foc va convergir en un únic incendi que va afectar 7.120 metres quadrats de terreny forestal dins del Parc Natural de la Tramuntana, classificat com a Àrea Natural d'Especial Interès (ANEI).

El foc va ser controlat pels mitjans del Ibanat, així com Bombers de Mallorca, Policia Local, agents del Servei de Protecció de la Natura (Seprona) de la Guàrdia Civil i agents forestals de Medi Ambient.

A primeres hores del 25 d'agost el presumpte piròman va tornar a actuar amb el mateix 'modus operandi'. Va provocar tres focus d'ignició amb pastilles d'encesa a parcel·les d'Esporles. El foc va afectar 2.000 metres quadrats de terreny forestal, també protegit com en el cas anterior. L'incendi va durar diverses hores i va ser controlat amb 40 efectius de l'Ibanat, un agent forestal de Medi Ambient, una patrulla de Policia Local d'Esporles i tres agents del Seprona de Palma.

L'home va ser detingut el 26 de gener agost quan suposadament es disposava a iniciar foc de nou a la muntanya, segons la Guàrdia Civil, ja que va ser sorprès portant útils per iniciar un altre foc.

La Guàrdia Civil el relacionava també amb un altre incendi darrere de l'església d'Esporles, que només va afectar 100 metres de pineda gràcies a la ràpida intervenció dels efectius d'emergències. L'home va romandre a la presó provisional fins al maig del 2020.

La Direcció Insular d'Emergències del Consell de Mallorca reclama una indemnització de 7.751 euros per les despeses d'extinció. També es demana una indemnització de 905 euros per al Govern pels danys al vehicle i una altra compensació per a l'Ajuntament d'Esporles, la quantitat del qual es determinarà al judici.

A més de la pena de presó, la Fiscalia demana una multa de 8.100 euros i que el processat pagui els costos de reposar la zona al seu estat anterior, segons el projecte que marqui el Govern balear.

Al marge d'aquest procediment, també va ser detingut l'home la Policia Nacional a Palma per un incendi de vehicles. La intervenció dels serveis d'emergències va evitar que resultessin molts cotxes afectats i només van patir danys, a més a més del cotxe afectat per l'incendi inicial, els altres dos vehicles que estaven aparcats al costat.

Notícies més vistes Avui