• dijous 30 de març del 2023

El preu del lloguer a les Balears baixa un 2,8% el darrer trimestre, segons idealista

img

El lloguer puja un 14% interanual al setembre a les Illes

MADRID/PALMA, 3 Oct. < /p>

El preu de l'habitatge de lloguer va experimentar a Balears un descens del 2,8% durant els darrers tres mesos fins a situar-se en 13,5 euros/m2, segons l'últim informe de preus d'idealista.

>

Al setembre el descens és del 3,3% respecte al mes anterior, mentre que en taxa interanual, per contra, es produeix una pujada del 14%. Les rendes van assolir el màxim històric de les Illes al mes de juliol amb 14 euros/m2.

El preu va créixer un 5,6% a Palma, fins a situar-se en 12,6 euros/m2, el màxim registrat per la capital des que idealista té registres, tot i que la pujada més significativa va tenir lloc a Andratx, on va créixer un 18,8% durant l'últim trimestre.

Eivissa, amb una caiguda del 25,6%, marca el descens més pronunciat entre els municipis analitzats per idealista.

Sant Antoni de Portmany és al mercat més exclusiu de les Osles (20 euros/m2) davant d'Eivissa (19,6 euros/m2) i Sant Josep de Sa Talaia (18,5 euros/m2).

El preu del lloguer d'habitatges a Espanya amb prou feines es va incrementar un 0,1% durant el tercer trimestre de l'any i va baixar un 1,1 % al setembre en relació amb el mes anterior.

Al tancament del mes de setembre, llogar un habitatge a Espanya tenia un cost d'11,2 euros per metre quadrat, xifra que, encara que és un 6,4% superior a la de setembre de 20 21, està 2,2 punts per sota dels màxims assolits fa dos anys.

Francisco Iñareta, portaveu d'idealista, ha advertit que el mercat del lloguer s'enfronta ara mateix "a un greu problema" "d'oferta que manté tensionats els preus a les grans capitals.

"La demanda no només no ha deixat de créixer després de la pandèmia, sinó que es multiplica amb totes aquelles persones que són expulsades del mercat de venda per no poder accedir a finançament. I mentre això passa, l'oferta d'habitatge disponible no deixa de drenar-se sense trobar reposició”, subratlla.

Segons la seva opinió, “la manca de seguretat jurídica provocada per les mesures del Govern en matèria del lloguer ha incentivat la desinversió al mercat i ha causat la desaparició de l'oferta".

"Les polítiques punitives i coercitives no només van contra els propietaris sinó contra el mateix mercat. Sense mesures que estimulin l'aparició de nou producte, en uns mesos ens adonarem que el problema ja no només és el preu, sinó la desaparició total del mercat”, opina Iñareta.

informe d'idealista, 32 capitals de província van mostrar el tercer trimestre preus de lloguer més elevats que el trimestre anterior.

Alacant és la capital on més ha crescut el preu del lloguer durant aquests mesos, amb un increment del 8,3%, també ha estat considerable l'augment registrat a Santa Cruz de Tenerife, on ha pujat un 6%, i València i Palma (+5,6% en tots dos casos).

A Barcelona la pujada va assolir el 3,8%, mentre que a Madrid el preu del lloguer va repuntar un 4,2% el tercer trimestre, i la resta dels grans mercats els preus també han pujat: Màlaga (+4,6% ), Saragossa (+0,9%) i Sevilla (+0,1%) Per contra, a Bilbao, no van experimentar variació.

La baixada més gran del preu del lloguer s'ha donat tat a Segòvia, on els propietaris demanen un 7,1% menys per arrendar els seus habitatges que abans de l'estiu. El segueixen les caigudes de Terol (-6,6%) i Cáceres (-0,9%).

Amb tot, Barcelona és la capital més cara per llogar un habitatge, amb 17,8 euros per metre quadrat, seguida per Madrid (16,3 euros/m2); Sant Sebastià (15,9 euros/m2); Bilbao (12,7 euros/m2) i Palma (12,6 euros/m2). A l'altre extrem figuren Zamora (5,6 euros/m2), Càceres (5,9 euros/m2) i Ciudad Real (6 euros/m2).

L'estudi d'idealista apunta que dotze comunitats autònomes van pujar els preus del lloguer durant el tercer trimestre.

El major increment es va produir a la Comunitat Valenciana, amb un 4,8%, seguit de Madrid (+4,6%), Cantàbria i Catalunya (+ 3,3% a les dues regions) i Múrcia (+2,8%).

Les úniques caigudes trimestrals de preus es van registrar a Balears (-2,8%), Galícia (-2,6 %), Andalusia (-1,1%), Extremadura (-0,7%) i Castella i Lleó (-0,4%).

Madrid i Catalunya són les comunitats més cares per llogar-ne una habitatge, amb un preu de 15,2 i 15 euros per metre quadrat, respectivament. Els segueix les Balears (13,5 euros/m2), el País Basc (12,6 euros/m2) i les Canàries (11,3 euros/m2).

Al costat oposat de la taula, com a regions més econòmiques, se situen Extremadura (5,7 euros/m2), Castella-la Manxa (6,2 euros/m2), Castella i Lleó (7,3 euros/m2), La Rioja (7,4 euros/m2) i Múrcia (7,5 euros/m2).

XOX

Notícies més vistes Avui