Notícies Balears.

Notícies Balears.

El PSIB acusa Prohens i Galmés de deriva neofranquista després d'arxivar les denúncies contra David Gil. El PSIB assenyala la "deriva neofranquista" de Prohens i Galmés després de l'arxivament de les denúncies contra David Gil.

El PSIB acusa Prohens i Galmés de deriva neofranquista després d'arxivar les denúncies contra David Gil.

El PSIB assenyala la

Els juristes de la Conselleria de Presidència qualifiquen l'expressió de "desafortunada" però assenyalen que no està penada per la llei balear

PALMA, 17 Abr.

El PSIB ha reprotxat a la presidenta del Govern, Marga Prohens, i al president del Consell de Mallorca, Llorenç Galmés, el que ha considerat com una "deriva neofranquista", després de l'arxiu de les denúncies de Memòria de Mallorca i el PSIB contra el conseller insular de Vox, David Gil, per calificar el Cop d'Estat de 1936 i la posterior Guerra Civil com "la darrera creuada de lliberació nacional".

El partit ha assenyalat que aquestes declaracions que Gil va fer durant un ple del Consell al mes de febrer són "apologia del Cop d'Estat franquista" i ha destacat que aquest arxiu es produeix dies després que Vox hagi iniciat els tràmits per derogar la Llei de Memòria Democràtica de Balears.

En un comunicat, el PSIB ha assegurat que, amb la seva expressió, Gil va defensar la "legitimitat" del Cop d'Estat, davant "l'estupor dels presents" i la "permissivitat" del president del Consell, a qui han responsabilitzat de la "direcció del debat".

Des de la Conselleria de Presidència --responsable en matèria de memòria democràtica-- han indicat que els juristes del departament han elaborat un informe en què reconeixen que l'expressió emprada és "desafortunada" però per a ells les manifestacions denunciades "no estan previstes en el tipus infractor de l'article 36 de la Llei de Memòria Democràtica".

Els advocats destaquen que en el discurs de Gil es assenyala que Vox defensa una "política de reconciliació i concòrdia", que "no obre ferides, sinó que busca tancar-les en promoure un relat que abraci totes les víctimes".

En aquest punt, es refereixen a que el conseller de Vox es va referir al Cop d'Estat i la Guerra Civil --moment en què va emprar l'expressió citada-- com una "tragedia", per la qual cosa consideren que això no és un "enalteïment" d'aquests fets històrics, tot i recordar el "perjudici" que causa l'ús d'aquesta "desafortunada terminologia".

Per aquests motius, el PSIB ha criticat que el Govern arxiu la causa per "no considerar prou lesives les afirmacions fetes en públic", tot i que les "hagi lamentat".

Segons els socialistes, que s'eviti l'aplicació de les normes davant aquests fets, "demonstra fins a quin punt el PP ha assimilat els postulats antidemocràtics i obertament feixistes de Vox". Així, han censurat que s'hagin afavorit "actuacions contràries a la convivència" per la "simple conveniència política de Prohens", per "salvaguardar el pacte entre PP i Vox que sosté el Govern i Consell de Mallorca".

El Grup Socialista al Consell "ha deplorat" aquesta actitud del PP que, al seu judici, posa per davant "l'interès personal de Prohens per mantenir-se al Consolat de Mar a qualsevol preu", per sobre de "fer complir les normes que anteriorment la seva formació va ser capaç de pactar", i ha posat l'exemple de la Llei de Memòria Democràtica.

El PSIB ha remarcat que el seu "compromís" estarà "sempre amb la reparació, la dignitat i la justícia" de les persones i famílies de les víctimes del franquisme i que, des del seu punt de vista, "tornen a ser revictimizades" amb aquestes actituds del PP.

Per aquests motius, han reiterat la voluntat de denunciar i perseguir "qualsevol vulneració" fins a l'última instància per evitar que "els responsables quedin impunes".