El PSOE i Sumar MÉS presentaran al Constitucional el recurs de l'OCB contra el decret llei sanitari.

El PSOE i Sumar MÉS presentaran al Constitucional el recurs de l'OCB contra el decret llei sanitari.

PALMA, 13 Nov.

L'Obra Cultural Balear (OCB) ha informat que el PSOE i MÉS per Mallorca han acceptat la proposta de l'entitat d'interposar un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret llei de sanitat, que elimina el requisit del català de la sanitat pública balear.

Segons ha informat l'OCB en un comunicat aquest dilluns, el mateix dia de la seva validació al Parlament, l'entitat va anunciar que havia iniciat converses amb els dos grups parlamentaris, a través del PSIB i de MÉS per Mallorca, per fer possible que un mínim de 50 diputats signessin i presentessin el recurs elaborat pels serveis jurídics de l'entitat.

El membre de la junta directiva de l'OCB Antoni Llabrés ha agraït la "bona predisposició" que han mostrat els dos grups per assumir i tirar endavant aquesta iniciativa.

Segons Llabrés, s'han detectat "motius de possible inconstitucionalitat" i ha considerat "imprescindible" que el Tribunal Constitucional es pronunciï.

"D'una banda, perquè no es troba prou justificada la utilització de la figura del decret llei, tal com regula l'Estatut", ha manifestat. Així mateix, per a l'OCB tampoc es donaria el que el Tribunal Constitucional denomina "connexió de sentit" entre la situació declarada com a extraordinària i urgent i les mesures concretes que s'adopten en el decret llei.

Per acabar, també han opinat que s'incompleix l'article 49 de l'Estatut d'Autonomia, ja que la utilització del decret llei no pot afectar a drets reconeguts en el mateix Estatut, "i en aquest cas queda afectat directament l'exercici del dret d'opció lingüística previst a l'article 14.3 que disposa que els ciutadans de les Balears tindran dret a dirigir-se a l'Administració en qualsevol de les dues llengües oficials i a rebre resposta en la mateixa llengua utilitzada", han afegit.

Per tot això, des de l'OCB han assegurat que s'enfrontaran "a totes les agressions contra la llengua catalana i els drets lingüístics dels ciutadans de les Illes perpetrats pel Govern del PP en execució dels seus acords amb Vox".

.

Tags

Categoría

Illes Balears