El PSOE i Sumar recorreran demà al TC la supressió del requisit de català en la sanitat balear. El PSOE i Sumar recorreran demà al TC la supressió del requisit de català en la sanitat balear.

El PSOE i Sumar recorreran demà al TC la supressió del requisit de català en la sanitat balear.
El PSOE i Sumar recorreran demà al TC la supressió del requisit de català en la sanitat balear.

PALMA, 28 Nov.

Diputats dels grups parlamentaris de PSOE i Sumar al Congrés presentaran aquest dimecres un recurs d'inconstitucionalitat, promogut per l'Obra Cultural Balear (OCB), contra el decret del Govern de Marga Prohens que elimina el requisit del català a la sanitat.

El recurs serà presentat per 50 diputats d'ambdós grups parlamentaris. L'OCB ha convocat als mitjans davant la seu del Constitucional a Madrid, en un acte en el qual intervindran Antoni Llabrés en nom de la junta directiva de l'entitat, i els portaveus parlamentaris de PSIB i MÉS al Parlament balear, Iago Negueruela i Lluís Apesteguia.

En aquesta convocatòria, a les 13.00 hores, explicaran detalladament els motius jurídics en els quals es fonamenta el recurs. L'OCB ja va avançar en el seu dia que no troben suficientment justificada l'utilització de la figura del decret llei ja que s'afecta directament el dret d'opció lingüística de l'Estatut.

En l'acte d'aquest dimecres també estaran presents el diputat de Sumar per les Balears, Vicenç Vidal (MÉS) i la diputada socialista d'Eivissa Milena Herrera, així com el secretari d'organització del PSIB, Cosme Bonet, i la diputada de MÉS al Parlament balear Maria Ramon.

La supressió del requisit de català a l'accés a la sanitat pública era un dels punts de l'acord de governabilitat aconseguit entre PP i Vox a les Balears. Anava inclosa dins d'un pla de mesures urgents per captar i fidelitzar professionals sanitaris a la Comunitat, i fou una de les primeres mesures adoptades pel govern entrant.

Amb això, el català torna a considerar-se un mèrit, revocant els canvis normatius que va introduir el Govern de Francina Armengol.Avís legal Fi dels fragments de la cita

A finals de setembre el Parlament va validar el decret que recollia aquesta mesura amb els vots en contra de PSIB, MÉS i Unides Podem.

Aquest mateix dimarts el ple ha aprovat una moció de Vox que sol·licita garantir que el desconegut del català no penalitzi a l'accés a tota la funció pública, i no només a la sanitat. El diputat de Sa Unió (coalició participada pel PP a Formentera) s'ha desmarcat abstenint-se.

Amb tot, el portaveu del Govern, Antoni Costa, indicava fa uns dies que no està previst estendre la mesura a tota la funció pública a curt termini, i assegurava que l'acord no implica l'eliminació total del requisit de català en el conjunt de la funció pública: "No ho diu enlloc".

.

Tags

Categoría

Illes Balears