• dijous 30 de març del 2023

El recompte anual de ferreret confirma la consolidació de l'última localitat creada per a la conservació de l'espècie

img

El cens d'aquest any ha comptabilitzat 28.196 larves

PALMA, 21 Ago.

El recompte anual de ferreret, que ha finalitzat amb un total de 28.196 larves comptabilitzades, ha confirmat la consolidació de la darrera localitat creada per a la conservació de l'espècie.

Segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori aquest diumenge en una nota de premsa, el recompte anual de ferreret ha finalitzat amb un total de 28.196 larves, un nombre semblant als anys anteriors. La població manté així una tendència estable, atès que, des que van començar els recomptes, la població s'ha doblat --llavors se'n van calcular 13.914--. Va ser el 1991 quan es va posar en marxa el primer pla de conservació.

El recompte es realitza durant els mesos de juny i juliol a cadascuna de les localitats conegudes, on s'ha fet un recompte de les larves presents . S'observa un lleuger descens en la tendència de la població, atribuïble a les condicions climàtiques d'aquest any. Les altes temperatures poden haver provocat l'acceleració a la metamorfosi a les poblacions ubicades a llocs més calents.

Les dades també confirmen la consolidació de l'última localitat que es va crear a partir de ferrerets provinents del Zoo de Barcelona i que es van deixar anar en un aljub ubicat dins del Paratge Natural de la Serra de Tramuntana. Aquesta població té una població de 119 larves.

Una de les principals accions de conservació d'aquesta espècie és la creació de nous punts de reproducció. En l'actualitat, el ferreret es troba present a 37 localitats, 23 de les quals són introduïdes, suposant aproximadament una quarta part de la població total.

El cens anual de ferrerets es realitza des del Servei de protecció de espècies i compta amb la col·laboració dels Agents de Medi Ambient, l'Institut Balear de la Natura (Ibanat) i l'investigador de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Samuel Pinya.

El ferreret (Alytes muletensis) és una espècie endèmica en perill d'extinció que, de manera natural, només viu als gorgs dels torrents de la Serra de Tramuntana. Va ser descrit el 1977 sobre restes fòssils, però no va ser fins al 1980, quan va ser trobat viu a la Serra de Tramuntana.

Des de l'any 1985 es duen a terme mesures de conservació del ferreret que inclouen, entre d'altres, cria en captivitat i alliberament, retirada de predadors introduïts, restauració dhàbitats o creació de noves poblacions.

XOX

Notícies més vistes Avui