Notícies Balears.

Notícies Balears.

El RiscBal apunta a les precipitacions i les oscil·lacions tèrmiques com a hipòtesi del despreniment a Esporles. El RiscBal apunta a les precipitacions i les oscil·lacions tèrmiques com a hipòtesi del despreniment a Esporles.

El RiscBal apunta a les precipitacions i les oscil·lacions tèrmiques com a hipòtesi del despreniment a Esporles.

El RiscBal apunta a les precipitacions i les oscil·lacions tèrmiques com a hipòtesi del despreniment a Esporles.

Dues vivendes de la zona continuen deshabitades i l'accés està restringit únicament per als residents

PALMA, 27 març

L'Observatori de Riscos Naturals i Emergències de les Illes Balears (RiscBal) ha assenyalat l'acumulació de precipitacions i les oscil·lacions tèrmiques "molt contrastades" a la Serra de Tramuntana, com a principals causes del despreniment d'una roca de grans dimensions a la zona de Sa Casa Nova del municipi d'Esporles.

Així ho ha indicat el director del RiscBal, Joan Estrany, en ser consultat pels motius d'aquest esdeveniment d'aquest dimarts, que va deixar cinc vivendes incomunicades i dues d'elles amb la recomanació de ser desallotjades.

Estrany ha assenyalat que aquesta situació ja s'ha repetit a la serra en altres ocasions de fortes precipitacions com el 2008 i a l'octubre del 2018, quan es van produir les pluges torrencials que van provocar víctimes mortals a Sant Llorenç des Cardassar.

En aquest sentit, ha apuntat que aquest tipus de despreniments solen produir-se per diferents factors, entre els quals ha destacat que hi ha hagut una acumulació de precipitacions "important" a la Serra en els últims tres mesos, a més de les oscil·lacions tèrmiques de les últimes setmanes, però per al també professor de Geografia Física de la Universitat de les Illes Balears (UIB), el factor desencadenant final podria haver sigut l'últim episodi de pluges d'aquesta setmana.

A més, ha subratllat que quan hi ha un moviment geològic d'aquest tipus es produeix una desestabilització de la vessant i "podria haver-hi una rèplica" perquè es té que "tornar a reequilibrar per l'efecte de la gravetat, el material i els factors que han provocat el despreniment".

"Si torna a haver-hi més precipitacions i l'estabilitat d'aquesta muntanya encara no s'ha afermat, es podria donar el cas que hi hagués alguna rèplica", ha alertat.

Estrany ha aclariat que el material que s'ha desprenenut és el que es troba majoritàriament a la Tramuntana, que són roques dolomies juràsiques de color marró pel magnesi que contenen. També ha aprofundit que aquestes roques s'assenten sobre una base argil·losa que els genera "certa inestabilitat", al mateix temps que ha apuntat a les arrels de la vegetació, ja que poden provocar una "bioturbació" en les roques, com un altre possible factor desencadenant del despreniment.

Consultat per les actuacions que han realitzat sobre el terreny en les últimes hores, ha detallat que s'ha fet una supervisió dels danys a les infraestructures i a nivell geomorfològic, per saber quin ha estat el comportament i el desplaçament després de la caiguda dels blocs i roques.

Aquesta intervenció s'ha dut a terme mitjançant el vol d'un dron equipat amb tecnologia làser, que els ha permès tenir unes resolucions a nivell espacial i els ha definit el mapa amb un nivell de detall "molt elevat i precís".

D'altra banda, des de la Policia Local d'Esporles han puntualitzat que les persones afectades per aquest despreniment s'han marxat a altres vivendes de les quals disposaven o els han ofert dins del nucli d'Esporles.

La policia municipal ha explicat que els propietaris damnificats poden accedir a les seves cases però el camí està tallat i únicament es permet el pas als residents de la zona, fins que "es facin els treballs per averiguar si encara hi ha perill o no".

En aquest cas, han indicat que el immoble més afectat pel despreniment ha estat una segona residència i l'altre incidència remarcable ha estat en una parcel·la, on la roca va arrencar arbres, va afectar un aljub, dos vehicles, la tanca i els bancals de la finca.

No obstant això, la Policia Local ha informat que la casa que hi havia en aquesta darrera parcel·la no ha quedat afectada i els propietaris poden habitar-la però han preferit marxar a una altra vivenda.