PALMA, 26 Ago.
El servei aeri medicalitzat del SAMU 061 ha realitzat des de començament d'any 718 traslladat entre illes ia la península, més de la meitat dels 1.141 que es van fer tot el 2021.
Ho ha explicat aquest divendres la presidenta del Govern, Francina Armengol, en una visita a l'aeroport de Palma per conèixer la nova flota del SAMU 061 per al transport medicalitzat que ja està en funcionament.
Es tracta d'avions-ambulància i helicòpters per fer els trasllats sanitaris aeris entre les illes i amb la península. Amb aquesta actualització de la flota, el transport sanitari urgent compta amb nous models que integren la tecnologia capdavantera, així com els sistemes de seguretat aèria més avançats. L'equip està format per una tripulació amb comandant i segon pilot, així com metge i infermer.
Es tracta de dos avions model Beechcraft King Air 250 del fabricant Textron Aviation Inc i dos nous helicòpters Bello412EP que donaran servei a els trasllats entre les illes i la península les 24h els 365 dies de l'any. Les aeronaus tindran una autonomia de navegació de fins a 2h i mitja.
Armengol ha visitat l'aeroport per conèixer un dels avions-ambulància, juntament amb la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez; el director de l'aeroport de Palma, Tomàs Melgar; el director general del Servei de Salut, Manuel Palomino; el director mèdic del SAMU061, Txema Álvarez, i la cap de contractes sanitaris de Babcock, Míriam Martínez.
Armengol ha destacat que les dificultats complexes necessiten trasllats ràpids i ha ressaltat que des de començament d'any s'han fet fins al 718 entre les illes i entre les Illes i la península.
La presidenta del Govern ha destacat igualment el treball de l'equip que fa possible salvar vides i donar solucions en moments complicats.
La cap de l'Executiu autonòmic ha recordat en tot cas que la prioritat sempre és evitar els traslladats per la qual cosa ha posat en valor els 1.400 trasllats evitats entre Eivissa i Formentera i els 2.500 entre Eivissa i Mallorca i d'altres entre Menorca i Mallorca.< /p>
Per part seva, la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, ha ressaltat que el personal està de guàrdia a un màxim de 30 minuts de l'aeroport. La responsable de Salut ha posat èmfasi que la capacitat de mobilització és "de les més ràpides d'Europa".
El Servei de Salut va adjudicar a l'empresa Babcock el servei de transport sanitari aeri de Balears passat 10 de març del 2022, amb una durada de quatre anys, per un valor de 22,4 milions d'euros.
Amb aquest contracte, el servei ha renovat la flota de vehicles aeris del transport urgent, amb dues aeronaus B250 i dos nous helicòpters Bello412EP amb capacitat per a quatre tripulants sanitaris i un pacient, a més dels dos tripulants de cabina.
Aquest increment de la capacitat dels vehicles, han explicat, permet dur a terme assistències sanitàries molt complexes com els trasllats de pacients amb ECMO (oxigenació amb membrana extracorpòria).
El transport aeri és l'únic recurs que garanteix l'assistència i supervisió del pacient greu entre les illes així com dels pacients que són derivats als hospitals de major nivell, o amb destinació peninsular per a casos concrets com els pacients sotmesos a teràpia ECMO o possibles candidats a trasplantaments, grans cremats, entre d'altres.
Tots els trasllats es realitzen amb els equips d'electromedicina (respirador per a l'assistència ventilatòria, monitor desfibril·lador en cas d'arítmia maligna o parada cardiorespiratòria, bombes de perfusió de medicaments i derivats sanguinis, oxigen, així com materials d'immobilització, incubadora per a trasllat de nounats, etc.).
Es garanteix la continuïtat de cures realitzades a l'hospital d'origen fins a la destinació o, fins i tot, fer front a qualsevol eventualitat o complicació que sorgeixi durant el vol.
A més de la complexitat clínica d'aquests pacients (pacients crítics connectats a ventilació mecànica, portadors de marcapassos, quadres greus de COVID, amb suport ECMO, etc), suposa un gran repte logístic per la quantitat de material electromèdic que ha i que portar.
Les patologies que suposen un major volum de trasllats són la cardiopatia isquèmica, els casos de neurocirurgia, politraumatitzats amb risc vital, patologia COVID o processos oncològics per a tractaments específics.
XOX