Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Servei de Vigilància de la Posidònia finalitza la temporada 2024 amb gairebé 130.000 actuacions a les Balears.

El Servei de Vigilància de la Posidònia finalitza la temporada 2024 amb gairebé 130.000 actuacions a les Balears.

Enguany s'ha reforçat la col·laboració internacional, la coordinació operativa i l'ús de les tecnologies

PALMA, 10 Oct.

El Servei de Vigilància de la Posidònia ha finalitzat la temporada 2024 amb un total de 129.497 actuacions a les Balears, realitzades per 19 embarcacions, i amb la detecció de 6.764 fondejos irregulars.

En una nota de premsa aquest dijous, dia en què ha finalitzat la temporada, des de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Medi Natural han destacat les millores tecnològiques del servei aquest any, així com l'enfortiment de la coordinació i col·laboració amb autoritats locals i nacionals.

Malgrat els episodis meteorològics adversos durant els mesos de juny, agost i setembre, que van reduir l'arribada d'embarcacions estrangeres, el Servei de Vigilància de la Posidònia i l'ús d'aplicacions cartogràfiques han estat "fonamentals" per optimitzar el fondeig, especialment en embarcacions de grans eslors.

En aquesta línia, han destacat el "papel essencial" de la Central de Posidònia en coordinació amb el Telèfon Posidònia, que han gestionat més de 400 denúncies del sector nàutic i de ciutadans.

El conseller d'Agricultura, Pesca i Medi Natural, Joan Simonet, ha remarcat que aquest any s'ha avançat en la protecció de les praderies de posidònia, reforçant la coordinació i l'ús de les noves tecnologies, la qual cosa ha permès "una gestió més eficient i respostes més ràpides".

"Les visites internacionals, a més, confirmen que estem en el bon camí per millorar la conservació d'aquest valuós hàbitat, no només a les Balears sinó també a tot el Mediterrani", ha apuntat Simonet.

El Servei, finançat amb els Fons Next Generation de la Unió Europea i que va començar el 15 de maig, ha desplegat un total de 19 embarcacions. En concret, a Mallorca sis embarcacions han realitzat 54.888 actuacions; a Eivissa, quatre embarcacions, 24.221 actuacions; a Formentera, cinc embarcacions, 46.748 actuacions, i a Menorca, tres embarcacions, juntament amb una del Parc Natural de S'Albufera des Grau, 3.640 operacions.

En total, s'han revisat 99.154 fondejos, que han provocat la reubicació de 6.764 embarcacions per estar fondejades amb àncora o cadena sobre la posidònia. Així doncs, el percentatge de fondejos incorrectes ha estat del 6,8 per cent a l'arxipèlag.

Per illes, a Mallorca és on s'han comptabilitzat més fondejos incorrectes, amb un 12,4 per cent; a Menorca, un 11,8 per cent; a Eivissa, un 10,3 per cent, i, a Formentera, un 1 per cent.

Des de la Conselleria han subratllat que les dades reflecteixen un "bon comportament del sector nàutic", especialment entre els navegants locals. No obstant això, han matitzat, segueix sent necessari reforçar aquest servei en algunes àrees per mantenir l'esforç col·lectiu de protecció de l'ecosistema marí.

En aquesta línia, les zones amb més impacte a les Illes es concentren a Eivissa, especialment a Porroig, cala Jondal i la badia de Sant Antoni. A Mallorca, destaquen les àrees de Calvià, Andratx i Alcanada, amb pressions puntuals a Port de Sóller i Portocolom. A Menorca, on hi ha més pressió és a Fornells, cala Pregonda, l'illa de l'Aire, cala En Tosqueta, Calascoves, Binissafúller i Binibeca, en general, amb embarcacions de menor eslora.

Aquest any els agents de medi ambient de la Conselleria han incrementat la seva participació en les operacions del Servei, sumant-se a les embarcacions de vigilància en un nombre rècord de sortides.

Segons han destacat, s'ha potenciat la seva presència en el mar, contribuint a la conscienciació, educació i sensibilització dels usuaris per la conservació d'aquesta espècie protegida. Així, el balanç total ha estat de 43 actes emesos.

A més, l'increment d'esforços ha permès dur a terme operacions conjuntes amb la Guàrdia Civil i els agents del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), que també estan presents a les Balears.

Per exemple, l'operació duta a terme el 21 d'agost a Talamanca, centrada en la detecció de fondejos irregulars i en la protecció de les praderies de posidònia. Com a resultat d'aquestes intervencions, s'han aixecat cinc actes per fondejos inadequats que generaven un impacte significatiu en aquest hàbitat marí prioritari.

La Conselleria ha destacat que aquest any les Balears han estat l'enfoc d'atenció de diverses delegacions internacionals, entre elles el Fons Mundial per a la Naturea (WWF), la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa, el Centre de Cooperació per al Mediterrani, i representants del Ministeri de Medi Ambient de Turquia, que van visitar l'arxipèlag per conèixer les iniciatives de conservació de la posidònia del Govern.

En aquesta línia, la delegació turca va mostrar "gran interès" en implementar camps de boies similars als de les Illes i, per la seva part, el Govern de Múrcia també va visitar les illes per compartir experiències i enfortir la col·laboració en la protecció de les praderies de posidònia en el seu litoral.