Notícies Balears.

Notícies Balears.

El Síndic de Greuges va rebre 34.926 queixes ciutadanes el 2023, 604 d'elles procedents de les Balears.

El Síndic de Greuges va rebre 34.926 queixes ciutadanes el 2023, 604 d'elles procedents de les Balears.

PALMA/MADRID, 22 Març.

El Defensor del Poble 34.926 queixes el 2023 --3.849 més que el 2022-- 604 de les quals procedien de les Balears.

La majoria d'aquestes estan relacionades amb l'Administració de Justícia, la Seguretat Social, Interior, asil, educació i sanitat. Així es desprèn de l'Informe Anual de la institució, que el Defensor del Poble, Àngel Gabilondo, ha entregat aquest divendres a la presidenta del Congrés dels Diputats, Francina Armengol.

En el cas de l'arxipèlag, 33 eren queixes individuals, de les quals 16 estan en tràmit i 17 han conclòs, 8 eren d'ofici; 41 procedien d'anys anteriors; i dues estaven relacionades amb recurs davant del Tribunal Constitucional.

"Els ciutadans han assenyalat amb les seves queixes que les administracions no han de negligir els serveis públics essencials, ni la sanitat, ni descurar les necessitats dels més vulnerables, ni l'educació per ser aquests fonamentals en un Estat de dret modern i solidari. Ells ens indiquen també que els processos de digitalització en les administracions han de ser compatibles amb l'assistència presencial, sobretot per a aquells que no són nadius digitals o que, senzillament, tenen dificultats per interlocutar a través de les noves tecnologies", ha assegurat Gabilondo aquest divendres en roda de premsa al Congrés dels Diputats.

En concret, ha explicat que la institució ha tramitat un total de 35.603 expedients, 4.151 més que el 2022, que han donat lloc a 2.366 resolucions a les diferents administracions, de les quals 668 van ser recomanacions, 987 suggeriments, 708 recordatoris de deures legals i tres advertiments.

A més, ha iniciat 288 actuacions d'ofici davant de diferents administracions, 38 més que el 2022, i ha atès personalment a 37.752 ciutadans, 36.572 d'ells a través de trucades telefòniques i 1.180 d'una forma presencial.

Per procedència geogràfica, el major nombre de queixes van arribar de la Comunitat de Madrid (8.470), Andalusia (4.186), València (3.973) i Catalunya (3.208). Es repeteix la situació dels últims exercicis, en què aquestes quatre comunitats van ocupar, en aquest mateix ordre, la mateixa posició.

A més, sobre la Renda Mínima Vital, Gabilondo ha indicat que "és necessari introduir canvis orgànics". També s'ha referit als menors migrants i ha recalcat que cal adoptar mesures legislatives. "Aquest assumpte no pot dependre només de la bona voluntat de les comunitats autònomes, sinó del compromís d'Espanya amb la Convenció sobre els Drets de l'Infant", ha destacat.

Pel que fa a la violència de gènere ha exposat que segueix sent una "important preocupació ciutadana" i també ho és per al Defensor. "Continuem treballant perquè s'ampliï l'àmbit de protecció que ofereix la llei a tots els tipus de violència de gènere", ha afirmat. Així, ha destacat que han fet una sèrie de recomanacions per millorar la gestió i l'atenció de les dones en els serveis públics que s'encarreguen d'atendre a aquestes víctimes.

En aquest sentit, s'ha referit a la violència vicària, de la qual ha assenyalat que es continua denunciant "un ús indegut del síndrome d'alienació parental" per part d'alguns jutges, fiscals i professionals dels equips psicosocials.

En tot cas, ha afegit que el Ministeri de Justícia ha traslladat al Defensor que les decisions judicials de suspensió del règim de visites per pares acusats o condemnats per violència de gènere han augmentat "de manera notable" l'any 2023. "Es requereix un major compromís amb la protecció de menors exposats a aquest tipus de violència", ha subratllat.

A l'Informe, el Defensor del Poble també considera que els casos d'abús en menors tutelats no han rebut un tractament "transparent, ordenat i sistemàtic".

A més, sobre els menors migrants no acompanyats precisa que és necessari dotar les illes Canàries d'"infraestructures adequades" i de "personal especialitzat" en les arribades per a la identificació, acolliment i integració d'aquests nens.

Gabilondo també ha precisat que han detectat casos de discriminació per origen racial o ètnic en alguns àmbits, com en l'educatiu, en població gitana, i "barreres que encara persisteixen amb les persones amb discapacitat".

"L'informe d'activitat de la institució corresponent a 2023 que acabo de presentar-vos revela quins assumptes preocupen la ciutadania i quines necessitats presenta de l'Administració i de les Administracions. És evident que necessitem tots el suport mutu i el suport de tota la societat", ha indicat Gabilondo.