PALMA, 5 Nov.
El sostre de despesa tornarà a debatre's i a votar-se al Parlament, el proper dimarts, en una jornada en què es preveu que es celebrin dues sessions plenàries, una d'elles perquè pugui dur-se a terme la compareixença del conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, i el debat i votació del sostre de despesa.
La convocatòria d'aquest ple, que previsiblement es celebrarà a les 14.00 hores o un cop finalitzat el primer, es va fer pública aquest divendres, després que PP i Vox tancaren l'acord per aplicar a Balears la lliure elecció de llengua. Un acord que donaria lloc a l'aprovació del sostre de despesa amb el suport dels de Abascal i desencallaria la crisi oberta entre socis d'investidura.
Precisament, minuts després de les 10.00 hores d'aquest divendres, el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació, Antoni Costa, va registrar al Parlament la sol·licitud de compareixença prèvia al debat i votació de la proposta de sostre de despesa perquè fos inclòs en l'orde del dia "tan aviat com sigui possible".
Cal recordar, en aquest sentit, que aquest dijous, la portaveu adjunta del PP al Parlament, Marga Durán, va avançar que la proposta del límit màxim de despesa només es portaria al ple quan estigués garantida la seva aprovació.
Per tancar aquest segon ple és necessari, però, el vistiplau de la Mesa i la Junta de Portaveus, que han estat convocades aquest proper dilluns, a les 10.30 i a les 11.00 hores, respectivament.
"Esperem que el proper dimarts s'aprovi el sostre de despesa al Parlament i, a partir d'aquí, tenim tota la maquinària per aprovar els pressupostos en la major brevetat possible", va dir Costa aquesta setmana en la roda de premsa posterior al Consell de Govern.
Aquesta mateixa setmana, el conseller d'Economia, Hisenda i Innovació va dir no contemplar la possibilitat que els de Abascal votin novament en contra del sostre de despesa, com ja va passar el passat 17 d'octubre. "El que hem fet amb aquest acord -de lliure elecció de llengua- és materialitzar el punt 54 del d'investidura amb Vox. En aquest acord signat el juny posa clarament que no es presentaran esmenes a la totalitat dels pressupostos durant tota la legislatura", va reiterar.
Prèviament, al ple previst pel debat i votació del sostre de despesa, començarà un altre ple, a les 10.00 hores, amb les preguntes de control al Govern, que se centraran una setmana més en la lliure elecció de llengua i el límit màxim de despesa, tot i que també abordaran altres qüestions.
La presidenta del Govern, Marga Prohens, que no estarà a les sessions plenàries per la seva participació en la fira World Travel Market (WTM) de Londres, va destacar aquest divendres que l'acord signat entre PP i Vox per a la lliure elecció de llengua no implica en cap cas la segregació. "Era una de les nostres línies vermelles", va afirmar.
En declaracions a IB3 recollides per Europa Press, Marga Prohens va insistir que l'acord respecta tant la normativa vigent com els consensos assolits en matèria de llengua.
L'oposició, però, es va mostrar contrària a aquest acord parlamentari signat pel PP i Vox per garantir la lliure elecció de llengua.
Així, el portaveu parlamentari del PSIB-PSOE, Iago Negueruela, va manifestar creure que l'expresident del Govern José Ramón Bauzá "no va arribar tan lluny" com la presidenta Prohens en matèria lingüística i, per aquest motiu, va plantejar que "Prohens ha de rectificar, trencar els acords amb Vox, parlar amb la comunitat educativa i començar de zero", afegint que "la pròxima setmana ha de quedar-se a Balears fins que arribi a un acord amb la comunitat educativa".
En aquest sentit, Negueruela va insistir que "el PSIB no vol crispació" i va tornar a oferir "diàleg i consens" al Govern, assegurant que "la postura d'aquesta formació és la mateixa, abstenció al sostre de despesa a canvi de rebuig a la segregació lingüística".
Per la seva banda, el portaveu parlamentari de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, va lamentar que el Govern "entre odi i convivència, hagi triat a Vox" i va creure que amb l'acord signat pel PP i Vox per la "segregació lingüística", la presidenta del Govern, Marga Prohens, "ha signat el final de la seva legislatura".
MÉS va registrar aquest mateix divendres al Parlament la sol·licitud de compareixença de la presidenta del Govern, Marga Prohens, i del conseller d'Educació, Antoni Vera, a la Cambra perquè "donin compte d'aquesta barbaritat d'acord".
També, la diputada de Unides Podem, Cristina Gómez, va assenyalar que la proposta presentada aquest divendres pel conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera, és "la primera pedra per acabar amb el català a Balears" i va avançar que si per defensar la llengua "s'han de tornar a omplir els carrers, es tornarà a fer".
I, el portaveu MÉS per Menorca, Josep Castells, va lamentar que el Govern de Marga Prohens "hagi sucumbit a les obsessions de Vox contra la llengua catalana que converteixen un altre cop els centres educatius en un camp de batalla". Segons ha reprotxat, "desviant l'atenció dels problemes reals que té la Conselleria d'Educació, com per exemple la manca d'infraestructures".
En aquest sentit, MÉS per Menorca ha avançat que la pròxima setmana interpel·larà en aquest ple el Govern sobre la seva política en matèria d'infraestructures educatives.
Mentrestant, el Grup Parlamentari Socialista presentarà una moció al Govern relativa a la seva política general en matèria de transparència i una Proposició No de Llei (PNL) sobre la continuïtat del projecte del tramvia de la Badia de Palma. A més, el PP defensarà una PNL relativa a l'augment de dotació de personal especialista per a menors amb necessitats educatives especials.
Finalment, aquest ple atendrà l'informe de la Comissió de l'Estatut dels Diputats sobre el règim d'incompatibilitats dels mateixos.
Categoría:
Newsletter
Entérate de las últimas noticias cómodamente desde tu mail.