El Suprem confirma la condemna de tres mesos a un empresari per la mort d'un treballador a Mallorca.

El Suprem confirma la condemna de tres mesos a un empresari per la mort d'un treballador a Mallorca.

No es considera acreditat que intentés amagar l'accident, com sostinguin la vídua i la Fiscalia.

PALMA, 18 des.

El Tribunal Suprem ha confirmat una condemna de tres mesos de presó i multa per a un empresari per la mort d'un treballador en una empresa de transport a Mallorca.

L'accident va tenir lloc a l'octubre de 2017. El treballador es trobava treient una estufa pesada per una finestra, situada a uns quatre metres sobre el terra, per dipositar-la sobre un palet de fusta a mode de plataforma sobre una carretilla elevadora.

El pes de l'estufa va guanyar-li i l'home es va precipitar al buit. La caiguda li va provocar greus lesions. L'empresari acusat, juntament amb una altra persona, va carregar el ferit en el seu vehicle per traslladar-lo a l'Hospital, però la sentència en primera instància no va considerar demostrat que estigués intentant allunyar-lo del lloc de treball per evitar la seva responsabilitat, com van sostindre l'esposa del difunt i la Fiscalia.

Tampoc va considerar acreditat que després de la caiguda l'empresari donés instruccions a un dels testimonis perquè se'n marxés perquè no tenia contracte laboral, ni que ordenés a un altre que netegés la sang del seu vehicle o li indicés el que havia de declarar a les autoritats.

Tot i això, la sentència considera l'home responsable d'haver creat "un greu risc per a la vida i integritat dels treballadors" en ordenar al treballador que retirés una sèrie de mobles i objectes sense haver establert "un procediment de treball específic i segur en el qual s'haguessin previst els mitjans auxiliars a utilitzar per a la baixada de la càrrega, revelant-se la tasca com absolutament inadequada i perillosa en realitzar-se en condicions d'absoluta inseguretat".

Tot i això, la sentència recurrent reconeix que el treballador, que havia realitzat el curs de prevenció de riscos laborals, va actuar "amb temeritat i negligncia" sense fer ús d'elements de subjectació que hi havia a la seva disposició per part de l'empresa.

La víctima va quedar parapléjica i va morir després de gairebé 300 dies a l'hospital. La sentència va concedir indemnitzacions de més de 360.000 euros per a la vídua i els seus dos fills, un de quatre anys i un altre de nou mesos d'edat.

El Jutjat va condemnar l'empresari a una pena de sis mesos de presó però l'Audiència la va reduir a tres mesos al suprimir el delicte d'homicidi imprudent, deixant únicament un delicte contra la seguretat dels treballadors.

En la revisió de la sentència, el únic canvi introduït pel Suprem consisteix en retirar una atenuant de reparació del dany pels 3.000 euros que l'esposa de l'acusat va consignar abans del judici, ja que no arriba al 1% del total de la indemnització: "No es pot considerar una conducta objectivament reparadora", raona el Tribunal. Tot i això, aquesta modificació no altera la pena imposada.

Tags

Categoría

Illes Balears