• divendres 3 de febrer del 2023

El Tribunal del cas Cursach imposa una multa de 500 euros a una testimoni per insults i avisa de més si es repeteixen

img

La testimoni es burla de Cursach en sortir de la Sala, que la reprèn: "És una persona que em ha fet molt de mal i no ho puc ni veure"

El Tribunal del cas Cursach admet dues proves contra testimonis mentre la defensa de Sbert assenyala una altra: "Vostè menteix"

PALMA, 28 Oct.

El Tribunal del cas Cursach ha imposat, aquest divendres, una multa de 500 euros a una testimoni per insults a la Sala, alhora que ha avisat que si es repeteixen faltes de respecte anirà "incrementant les quanties" de les sancions.

La presidenta del Tribunal, Samantha Romero, ha comunicat, al final de la sessió d'aquest divendres, la sanció als presents al judici després de haver estat informada de les paraules insultants daquesta empresària de Palma a la resta de la Sala. "Que els donin per cul", ha dit la dona.

Prèviament, quan la dona ha acabat de declarar, en sortir de la sala li ha fet un gest a l'empresari d'oci nocturn Bartolomé Cursach, sobre el qual els lletrats de la defensa han protestat. Després de ser cridada de nou i represa pel Tribunal, la testimoni ha afirmat que, tot i no conèixer-ho, és "una persona que m'ha fet molt de mal". "No ho puc ni veure".

En el transcurs de la seva declaració, l'empresària, propietària d'un local d'oci nocturn a La Llotja, ha assegurat que Cursach "ha arruïnat la vida a un munt de gent”.

Preguntada pel Ministeri Fiscal, la testimoni ha especificat que se sap “de manera general” però que no tenia dades per provar la seva afirmació. Durant el seu interrogatori, ha denunciat l'"alt nombre" d'inspeccions per part de la Patrulla Verda al bar, que va obrir el 1983 i va mantenir fins al 2009 sense llicència, segons ha reconegut.

En concret, s'ha remès a una ocasió, per la festivitat de Sant Sebastià a Palma, en què va tancar abans. "Va aparèixer un senyor i li vaig dir que el bar ja no estava tancat. Em va dir 'tu no saps amb qui parles'. Era de la Patrulla Verda, em va posar una multa i em va castigar de tancar quatre dies", ha subratllat.

A banda d'indicar la seva depressió profunda arran del tancament del seu local i els posteriors problemes econòmics, la testimoni ha subratllat com quan l'obligaven a tancar, molts tiqueters del Grup Cursach anaven a "repartir targetetes dels seus bars de tot el que té al Passeig Marítim".

Qüestionada per un dels advocats de la defensa sobre la possible exigència de 50.000 euros a canvi de retirar "tot" , l'empresària ho ha negat. Davant d'això, el lletrat ha mostrat al Tribunal del judici, que se celebra a l'Audiència Provincial de les Balears, una prova documental sobre una conversa telefònica mantinguda entre el fiscal Miguel Ángel Subirán i la testimoni.

La Sala ha acceptat escoltar-la i, en conseqüència, l'ha admès amb "efectes de valorar la veracitat", alhora que la presidenta del Tribunal, Samantha Romero, ha dit a la testimoni: "És evident que no està dient la veritat" ".

En la mateixa línia, el Tribunal ha admès una altra prova aportada per la defensa per "valorar la credibilitat" d'un testimoni, mentre el lletrat del director general del Grup Cursach ha assenyalat la Sala que no seguiria amb un altre interrogatori: "Vostè menteix, no continuaré amb un testimoni que menteix".

En aquest sentit, el lletrat Antonio Martínez, que representa Bartolomé Sbert, va introduir dimecres passat un enregistrament per provar que un testimoni d'aquell dia havia mentit sobre una conversa ció entre aquest i el fiscal Miguel Ángel Subirán. El Tribunal ha acceptat la prova i ho ha comunicat així a primera hora d'aquesta sessió judicial.

En el transcurs de l'interrogatori del segon testimoni d'aquest divendres, l'advocat de Sbert ha tornat a preguntar sobre una trucada de Pujaran a l'interrogat, cosa que aquest ha negat.

Davant d'això, el lletrat ha subratllat que "menteix" i ha indicat a la Sala que té un altre enregistrament on es mostra que va rebre una trucada de Subirán fa tot just un any i mig, en què li va recordar "els fets com eren". "Tinc l'enregistrament aquí, li ho puc mostrar. No continuaré amb un testimoni que menteix", ha assegurat.

Dóna la casualitat que tots dos testimonis treballaven al mateix local, competència directa del Grup Cursach. Es tracta de la discoteca Level, que estava situada davant de Tito's, que va ser dirigida durant tres anys per un extreballador de Cursach.

Aquest divendres també ha declarat un testimoni protegit que ha negat ser treballador de locals de Cursach, malgrat que a la seva declaració en fase d'instrucció judicial sí que ho va dir.

Un agent de la Patrulla Verda de la Policia Local de Palma també ha declarat, aquest divendres, al judici. L'home ha sostingut que hi ha locals que "incompleixen més que altres i se'ls controla més perquè tenen més denúncies".

A més de negar preavisos a locals sobre inspeccions, ha rebutjat que els seus companys tinguessis conductes. "irregulars". De fet, ha recalcat que quan va tenir coneixement de les detencions, volia anar per aclarir, però no ho va aconseguir.

S'ha remès a la seva declaració en fase judicial davant del jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán i ha reconegut que es va sentir "molt incòmode". Fins i tot ha subratllat que es va acomiadar de la seva dona: "Vaig anar a declarar sense saber si tornaria".

Igualment, ha especificat que tant Penalva com Subirán van manipular les seves paraules perquè no sabia "el que escrivien" ". "Em vaig marxar sense llegir la declaració, només volia anar-me'n a casa", ha confessat, alhora que ha reiterat les seves ganes de "aclarir o entendre" per què hi havia agents a la presó.

Després d'explicar les seves actuacions en diferents locals de propietaris que ja han declarat com a testimonis en el judici i es queixaven de les seves inspeccions, el judici ha finalitzat i es reprendrà dimecres que ve, després del pont de Tots Sants.

Notícies més vistes Avui