• dimecres 7 de juny del 2023

El Tribunal rebutja la declaració de Penalva i Pujaran en el cas Cursach

img

La Sala admet com a prova un vídeo de Sbert declarant davant de Penalva

PALMA, 22 Jun.

El Tribunal del cas Cursach ha rebutjat que el jutge Manuel Penalva i el fiscal Miguel Ángel Subirán declarin al judici en entendre que "no cal la seva declaració", perquè "amb l'examen de les actuacions és més que suficient". /p>

Aquest dimecres s'ha celebrat la sisena sessió del judici del cas Cursach, que ha arrencat amb l'admissió per part de la Sala dels testimonis dels acusats a la fase d'instrucció aportats per Fiscalia. Tot i això, ha assenyalat que, en cas d'advertir que s'han vulnerat drets fonamentals, "s'actuarà en conseqüència".

Respecte a les declaracions de Penalva i Subirán, la magistrada Samantha Romero ha sostingut que el Tribunal ha de prendre "una posició de garantia", ja que "podrien causar-los un greu perjudici quan estan sent investigats en un altre procediment", per la qual cosa "no serà necessària la seva declaració".

< Entre les proves admeses aquest dimecres hi ha també la declaració de l'empresari i 'mà dreta' de Cursach, Bartolomé Sbert, davant el llavors jutge del cas, Manuel Penalva. El vídeo es remunta al novembre del 2017.

"Em trobo indefens, alguns testimonis estan mentint i els investigadors encara els creuen cegament", manifesta Sbert. "Estic en tractament psiquiàtric, tinc molta por senyoria", continua a l'enregistrament, en què afirma que "el cognom Sbert és mort a l'illa" perquè "l'han matat".

< p> Durant la projecció del vídeo, Sbert ha abandonat breument la Sala.

Un total de 17 acusats estan asseguts a la banqueta després que el primer dia, el Tribunal absolgués a sis dels 24 inicialment encausats - -un d'ells, l'agent Miguel Estarellas, ha mort--.

D'aquesta manera, després que tant Fiscalia com acusació particular retiressin els càrrecs i la defensa demanés la seva absolució, l'exdirector de la discoteca Tito's Jaime Lladó, el treballador de Titus Arturo Segade, l'expolice Antoni Bergas, l'exdirectora general de Turisme Pilar Carbonell, el funcionari de la Conselleria de Turisme Bernardí Seguí i el funcionari de l'Ajuntament de Palma Julián Garau van poder abandonar la Sala.

En els primers cinc dies de judici, els advocats han basat les peticions principalment en l'absolució dels seus representats, la nul·litat de la instrucció judicial i la suspensió de l'obertura de judici oral. Fins i tot alguns han assenyalat la por o el terror suportat per alguns dels justiciables els primers anys de la investigació.

Amb un escrit del Ministeri Fiscal en què es rebaixa les peticions de penes per a alguns dels acusats com, per exemple, l'empresari d'oci nocturn Bartolomé Cursach i la seva 'mà dreta', Bartolomé Sbert, que s'enfronten a una pena de presó d'un any i mig de presó i tres anys i mig, respectivament, el primer a exposar les seves peticions va ser l'advocat de Cursach, Enrique Molina, que va sol·licitar, durant la segona jornada del judici, l'absolució del seu representat per les irregularitats a la instrucció.

A la seva exposició, el lletrat va abundar en quatre qüestions del cas. D'aquesta manera, va assenyalar "les anomalies" a la fase d'instrucció del cas duta a terme pel jutge Manuel Penalva i, posteriorment, el magistrat Miguel Florit.

Notícies més vistes Avui