El TSJIB avala el despatxament d'un treballador d'una clínica de Palma per tocaments injustificats a un pacient.

El TSJIB avala el despatxament d'un treballador d'una clínica de Palma per tocaments injustificats a un pacient.

El treballador va oferir al pacient els seus serveis com a quiromassatgista i va accedir al seu historial clínic

PALMA, 28 de novembre

El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha avalat el acomiadament disciplinari d'un treballador d'una clínica de Palma per tocaments injustificats a un pacient a la zona genital durant una prova.

La sentència recull que el treballador, un tècnic de radiografies, també va enviar al pacient un missatge de WhatsApp oferint-li els seus serveis com a quiromassatgista, a més d'accedir al seu historial clínic incomplint les normes del centre.

Els fets que van donar lloc a l'acomiadament van tenir lloc a l'agost de 2021, quan el pacient va acudir al centre per sotmetre's a unes proves radiològiques que requerien col·locar un protector gonadal, que subjecta el mateix pacient.

Segons la sentència, el treballador va realitzar tocaments a la zona genital del pacient, pels dos costats, i va arribar a aproximar el rostre a la zona. Després de la prova, quan el pacient s'encaminava a la sala d'espera de la consulta del metge, va rebre un missatge de WhatsApp del tècnic de radiografies oferint-li els seus serveis com a quiromassatgista.

El pacient va entrar en estat de nerviosisme, i una altra persona que estava a la sala d'espera se'n va adonar i va parlar amb ell. Quan la víctima li va explicar el succeït, el va acompanyar a presentar una queixa davant del Departament d'Atenció al Client del centre, que va comprovar que el treballador denunciat havia accedit a l'historial clínic del pacient poc abans que aquest rebés el missatge de WhatsApp.

El tècnic va atribuir els suposats tocaments al desenvolupament de la prova, assegurant que per col·locar les eines de protecció és necessari i normal que es produeixin palpacions o roses. Tanmateix, el responsable d'infermeria de la unitat va assenyalar que no era necessària la palpació dels genitals d'un pacient per col·locar el protector ja que cobreix perfectament la zona, sobretot en cas de homes.

D'altra banda, el treballador va reconèixer que no havia actuat correctament en contactar amb el pacient per WhatsApp per oferir-se com a massatgista, però assegura que ho va fer per la seva situació econòmica familiar.

Tot i això, en el seu recurs tractava d'impugnar l'acomiadament argumentant que es vulnerava el seu dret a la intimitat en haver accedit l'empresa a un missatge enviat des del seu telèfon mòbil i a la rastre deixat a l'ordinador de la clínica, arguments que ha desestimat el TSJIB.

Els magistrats consideren que, tot i acceptant que els suposats tocaments no tinguessin cap tipus d'ànim aliè al professional, això es dilueix "en tant que va accedir seguidament a l'historial clínic del pacient, incomplint les normes" sobre política de tractament de dades personals.

A més, assenyalen que l'enviament del WhatsApp "denota no només una efectiva realitat de la reclamació feta pel pacient, sinó que revela que el treballador va incomplir de manera persistent el deure professional d'adequada atenció tècnica a la seva feina, transgredint els paràmetres mínims perquè pogués continuar la relació laboral que mantenia amb l'empresa, formant part de l'àmbit exclusiu de decisió de l'empresa, un cop verificada la gravetat dels fets, imposar la màxima sanció possible".

.

Tags

Categoría

Illes Balears