• dijous 30 de març del 2023

El TSJIB ordena readmetre una auxiliar d'un col·legi de Palma comiat per donar un flagell a una nena amb autisme

img

PALMA, 4 Set.

El Tribunal Superior de Justícia de Balears (TSJIB) ha considerat improcedent l'acomiadament d'una auxiliar d'un col·legi de Palma expulsada per fer un flagell en una nena de tres anys amb autisme.

El succés va tenir lloc el 2020 quan la cuidadora li estava canviant el bolquer als banys , i la petita estava "en plena rebequeja plorant a terra", segons recull la sentència.

El Tribunal considera acreditat que la treballadora, en treure el bolquer a la nena, va alçar la mà i li va va clavar un flagell a les natges. Tot i això, no considera que això pugui qualificar-se com una agressió ni que s'hagi demostrat un maltractament continuat cap als menors del centre.

Els fets van ser presenciats per una professora del centre que passava al costat dels banys amb un grup d'alumnes, i la cuidadora va ser acomiadada mes i mig després. El centre va considerar l'actuació de la cuidadora com a extremadament greu, ja que a més la cuidadora havia estat amonestada verbalment amb anterioritat i s'havien produït altres queixes de professors que havien vist comportaments bruscos envers els alumnes.

Ara, el TSJIB ha estimat un recurs de la treballadora comiat i ha considerat improcedent l'acomiadament, i ha ordenat readmetre la dona o indemnitzar-la en conseqüència. La Sala considera que, més enllà de si el flagell va ser fort o lleu, no es tracta d'una agressió amb intenció de fer mal.

Segons raonen els magistrats, no consta que el flagell produís lesions, ni es explica que la professora que va presenciar el moment, en veure'l, "es limités a seguir el seu camí sense intervenir". A més, el centre va permetre que la cuidadora continués treballant amb normalitat fins que li van comunicar l'acomiadament mitjançant burofax, coincidint amb una baixa per COVID.

"La sala reprova completament l'ús de la violència, fins i tot la més lleu, en l'àmbit d'educació i cura dels menors, encara més si és possible quan es tracta de menors amb necessitats especials”, subratlla la sentència. Amb tot, considera que cal diferenciar un flagell "en el moment en què s'està intentant canviar un bolquer a una nena en plena rebequeria" de "un maltractament continuat als menors a càrrec per part de qui aprofita els moments" que no està a la vista dels altres i les dificultats de comunicació d'aquells i que només de manera casual és descobert en el seu abjecte procedir”.

Per tot això, el Tribunal considera que l'acomiadament és una sanció desproporcionada i ho declara improcedent.

Notícies més vistes Avui