Els comerciants esperen que el Black Friday acceleri el consum, tot i que alerten dels seus efectes "contraproduents".

Els comerciants esperen que el Black Friday acceleri el consum, tot i que alerten dels seus efectes

PALMA, 18 Nov.

Els comerciants de les Illes esperen que el 'Black Friday' que se celebra el proper divendres 24 de novembre acceleri el consum, lastrat per la inflació i les altes temperatures --que no conviden a adquirir peces d'hivern--, tot i que adverteixen que la popularització d'aquesta campanya té efectes "contraproduents".

Tan els representants de les patronals del petit i mitjà comerç com El Corte Inglés constaten que el 'Black Friday' és ja una cita consolidada, i que serveix com a "porta d'entrada" a la campanya de Nadal.

"La gent surt al carrer, passeja i tenim més possibilitats de vendre perquè hi ha més moviment. Per al comerç tradicional és importantíssim, és una campanya de dinamització", ha apuntat el president de la Federació Patronal d'Empresaris de Comerç (Afedeco), Antoni Gayà.

No obstant això, el comerç local adverteix que el 'Black Friday' té també efectes "contraproduents": d'una banda, en ser una campanya coneguda, els consumidors esperen que arribi la data per comprar, de manera que les vendes es frenen en les setmanes anteriors.

A més, la tendència imperant és que els descomptes s'estenguin a més dies, constituint així un inici de rebaixes que pel petit comerç suposa "una aberració": "Ens passem més mesos de l'any en rebaixes que amb vendes normals", ha lamentat Gayà.

Igualment, les patronals han subratllat que als comerços petits "no els queda més remei" que sumar-se a les rebaixes, tot i que no poden competir amb els descomptes de les grans plataformes. D'aquesta manera, es resignen a participar i queda un escàs marge de benefici per al comerciant.

En aquesta línia, les patronals del petit i mitjà comerç han incidit en l'especial dificultat per competir amb els gegants del comerç digital, perquè "no juguen amb les mateixes regles" en quant a tributació, una realitat que reclamen tallar des de les administracions.

"Si tots comprem al comerç local, fem una economia circular, i això es trasllada als serveis públics. En canvi, les grans plataformes no cotitzen a Espanya", ha raonat el president de l'Associació del Petit i el Mitjà Comerç de Mallorca (Pimeco), Bernat Busquets, que coincideix amb Gayà que suposa una "competència deslleial".

En general, els descomptes que es poden esperar poden rondar el 20 o 30 per cent, tot i que puntualment alguns productes poden oferir rebaixes més agressives. "Cada comerç intentarà fer el màxim descompte possible entre els seus marges", ha incidit Busquets.

Des d'El Corte Inglés han avançat que hi haurà descomptes superiors al 30-40 per cent, especialment en confecció, tot i que la campanya afectarà tot tipus de productes.

El responsable de Relacions Institucionals d'El Corte Inglés a les Balears, Antonio Sánchez, ha destacat especialment l'activitat en jogueteria --un dels sectors on més es nota l'avanç de compres de Nadal, ja que determinats joguets s'esgoten per les festes--, tot i que el Black Friday també serveix a les famílies per "equipar-se de cara a l'hivern" en productes de llar.

Sánchez ha comentat que les compres nadalenques al Black Friday són alguna cosa "ja molt consolidat dins del comportament del consumidor", tot i que "no s'hi nota tant" en alimentació per la fluctuació de preus. Des de la cadena esperen que la bonança macroeconòmica incentivi la confiança dels llars a l'hora de gastar i finançar determinades compres.

L'associació de Consumidors i Usuaris de Balears (Consubal) ha animat a aprofitar les ofertes, però comprar només el necessari. "És un bon moment per comprar, sempre i quan ens adaptem a les nostres possibilitats i que el que comprem realment sigui alguna cosa que necessitem", ha indicat el president, Alfonso Rodríguez.

Rodríguez ha comentat que tot i que es donen alguns frau amb descomptes que no són tals --venedors que pugen els preus artificialment un mes abans per abaixar-los després, per exemple--, "hi ha molt més de llegenda urbana del que passa realment".

A més, des de Consubal han assenyalat que la majoria de descomptes fraudulents es donen a Internet, on s'hi nota especialment l'increment d'activitat en aquesta data. L'associació va elaborar una enquesta que reflectia que el 87 per cent dels sondejats tenia previst comprar al Black Friday, i la majoria d'ells ho pensen fer per Internet.

Tags

Categoría

Illes Balears