Els hotelers alerten del risc de perdre els fons Next Generation en comptes d'aprofitar-los.

Els hotelers alerten del risc de perdre els fons Next Generation en comptes d'aprofitar-los.

Rosana Morillo, reelegida com a secretària d'Estat de Turisme

PALMA, 23 Nov.

Els hotellers espanyols destaquen el bon moment pel qual passa el sector turístic espanyol "amb vent de cara" i favorables resultats econòmics, tot i que mostren la seva preocupació pel que consideren una manca d'aprofitament adequat dels fons Next Generation que asseguren haurien de haver servit per a un major impuls i afrontar moments futurs més complicats.

Durant el XIX Congrés de Hotelers Espanyols organitzat per la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (CEHAT) que s'està celebrant aquesta setmana a Palma el president de l'organització Jorge Marichal s'ha mostrat preocupat per l'escassa arribada de fons Next Generation als projectes de digitalització i transició energètica relacionats amb la indústria turística i va qualificar el "control dels pisos turístics" com un dels principals reptes del sector.

Per això, reclamen un replantejament en la forma d'utilització dels fons europeus que encara queden per assignar perquè realment aquests siguin utilitzats per dur a terme una transformació integral del sector i preparar-lo de cara al futur.

"El vaixell ha sortit, el vaixell està navegant, tenim velocitat de creuer però no hem d'oblidar que el mar, les ones i les corrents també ens venen en contra", ha assegurat fent un símil mariner i alertant que els comptes empresarials hoteleres tot i desenvolupar-se en un entorn favorable, estan afectats per l'efecte de la inflació i els costos de les operacions.

En aquest punt s'ha referit directament als fons 'Next Generation'. "Tenim les bodegues del vaixell plenes de provisions que estan allà. No tenim gana ara i allà estan les provisions. Però em temo que al final estan ocupant un lloc del vaixell i no estan servint per al que han de servir", ha declarat Marichal continuant amb el símil mariner instant a "convertir aquestes provisions en combustible" per afrontar els moments més difícils quan vinguin.

En aquest punt ha ironitzat amb l'enfocament d'aquests fons. "A aquest pas nosaltres no els veurem, seran els fons 'next-next generation'", ha dit durant la inauguració del congrés que aquest any té el lema 'De més a millor'.

"No sé quina mania tenen en no confiar en un sector potent en un sector boig com és el nostre. Si ens fessin una mica més de cas, les coses anirien una mica millor", ha argumentat Marichal, qui a més ha recordat la sostenibilitat com un altre dels pilars fonamentals a afegir de cara al futur ja que "no és una opció, sinó que és alguna cosa totalment necessària".

Marichal també ha criticat la càrrega que se li fa al sector hoteler al qual se li responsabilitza de problemes a les ciutats com la gentrificació, la turismofòbia o la pèrdua d'identitat.

"Som els mateixos que fa deu anys, en alguns llocs fins i tot menys, però sembla que som la causa de tots els mals. I no tenen raó, no som els únics culpables i al contrari vam ser nosaltres els que vam avisar dels perills de creixements incontrolables. "Daquelles aigües aquests llims", ha assegurat el president, indicant que "encara hi ha temps de solucionar-ho". "No volem eliminar la competència, vam dir que no calia prohibir, però sí limitar i regular", ha recalcat durant la seva intervenció.

Durant el seu discurs també es va referir als problemes de la manca de personal i a les dificultats d'atreure talent a les empreses. "Moltes empreses han de renunciar al client perquè no tenen treballadors per poder-hi donar servei, i això no pot ser cal corregir-ho", ha afirmat.

Segons va explicar, "no hi ha més que veure les piràmides poblacionals per veure que aquí farà falta més gent" i que tots els sectors econòmics necessitaran talent, per això "hem de prendre mesures abans que això esdevingui".

La secretària d'Estat de Turisme, Rosana Morillo, que no ha pogut assistir al congrés hoteler al trobar-se a Madrid en les primeres reunions després de la seva reelecció en el càrrec després de la formació de nou Govern, ha agrait al sector hoteler la seva aposta per la qualitat i la sostenibilitat, així com "la línia de millora contínua" que permet al sector turístic espanyol convertir-se en "referència com a destinació turística i exemple de bones pràctiques empresarials a nivell mundial".

Tags

Categoría

Illes Balears