Notícies Balears.

Notícies Balears.

Els organitzadors del concert de Romeo Santos pacten amb Fiscalia i indemnitzaran les víctimes amb 40.000 euros.

Els organitzadors del concert de Romeo Santos pacten amb Fiscalia i indemnitzaran les víctimes amb 40.000 euros.

Una dona ha acceptat mig any de presó com a cooperadora necessària i els altres tres acusats, un any.

PALMA, 9 de gener.

Quatre persones han acceptat penes que sumen tres anys i mig de presó per una estafa amb més de 300 perjudicats a través de la venda d'entrades per a un concert de Romeo Santos a Palma, i indemnitzaran les víctimes conjuntament amb 40.419 euros. A més se'ls imposen multes de 1.080 euros i una inhabilitació durant un any per a activitats d'organització i gestió d'aquest tipus d'esdeveniments culturals.

La Secció Segona de l'Audiència Provincial de Balears ha acollit aquest dimarts una vista amb la qual s'ha evitat el judici a l'assolir un acord les defenses i acusacions. En reconèixer els fets, quatre acusats han aconseguit una significativa reducció a les penes, ja que la Fiscalia demanava originalment fins a 17 anys de presó.

En detall, tres homes han acceptat penes d'un any de presó per estafa i una dona ha assumit una condemna de sis mesos com a cooperadora necessària. Se'ls han aplicat les atenuants de confessió i reparació del dany. Altres dos acusats han quedat absolts en retirar-se les acusacions contra ells.

Tot i això, un dels condemnats no volia reconèixer verbalment els fets però sí tancar el pacte, el que ha provocat una discussió amb el Tribunal. "No ho reconec però ja vull sortir d'això, no ho vaig fer però seguim endavant", deia.

La Fiscalia ha exposat que sense reconeixement exprés dels fets no hi hauria acord i després d'una conversa amb el seu advocat s'ha limitat a respondre "sí" a la pregunta de si va cometre els fets tal com apareixen a l'escrit d'acusació.

Així, en virtut d'aquest pacte, aquestes persones han confessat que van establir canals de venda d'entrades de concerts que mai van organitzar adequadament, limitant-se després a reprogramar-los i finalment cancel·lar-los amb explicacions genèriques i sense tornar els diners. Van desviar les reclamacions als punts de venda per evitar contestar directament.

Concretament, el 16 d'abril de 2016 van programar un concert al Velòdrom Palma Arena, i van publicitar l'esdeveniment a través de xarxes socials. També van programar un festival en què l'artista actuaria a l'abril a València. La compra d'entrades es podia realitzar de diverses formes, ja sigui a través de punts de venda, relacions públiques i ticketeres, o mitjançant una web.

Més enllà d'anunciar el concert a xarxes socials, sense invertir en despeses de publicitat, gairebé es va realitzar activitat alguna per garantir els concerts: no es va contractar cap empresa de serveis de suport, no hi va haver reserves de vols i hotels, ni autorització de la SGAE, ni els acusats van abonar completament la reserva del Palma Arena.

Finalment, a l'abril de 2016, mitjançant un comunicat difós a xarxes socials, l'entitat va anunciar la reprogramació de la gira de l'artista a Europa, justificant aquesta decisió en un suposat canvi dins l'estructura de l'empresa.

D'aquesta manera, els concerts es celebrarien el 29 de juliol a València i el 30 de juliol a Palma. Al comunicat s'explicava, a més, que les entrades anteriors serien vàlides i que als que no poguessin assistir-se'ls tornaria els diners al mateix punt de venda on van ser adquirides les entrades.

No obstant això, els usuaris que desitjaven el reemborsament no obtenien resposta a través dels correus electrònics que s'indicaven en el comunicat. La promotora no tornava els diners, limitant-se a centralitzar en un punt de venda les reclamacions per a la devolució, evitant així els acusats haver-se d'enfrontar directament a aquestes reclamacions.

Mitjançant un comunicat emès el 14 de juliol, es va anunciar la cancel·lació de la gira a València i Palma, indicant que es tornaria l'import de les entrades --totes s'havien venut--.

Només els diners recaptats a través de ticketeres van ser tornats íntegrament als compradors, ja que aquestes empreses els retenen fins a la celebració del concert i no paguen fins llavors als promotors.