• dijous 30 de març del 2023

Els partits de la 'Declaració de Mallorca' reclamen que les polítiques es decideixin des dels territoris

img

Baldoví afirma que "sense un govern decent a Balears" no s'hauria trobat Aurora Picornell i insta a "seguir buscant les altres aurores que segueixen a les cunetes"

Castilla critica que l'Estat "parapeti contínuament" qualsevol política transformadora que impulsen les institucions de Balears

PALMA, 21 Oct

Els partits que han signat aquest divendres la 'Declaració de Mallorca' --MÉS per Mallorca, Compromís, Més País, Verds-Equo, Chunta Aragonesista, Coalició per Melilla, Moviment per la Dignitat i la Ciutadania de Ceuta- han reclamat que les polítiques es decideixin des de la peculiaritat dels territoris i han instat a combatre els partits, d'esquerres i de dretes, que volen mantenir les seves quotes de poder des del centralisme.

< p> Líders i representants d'aquests partits han participat aquest divendres en un ac públic a Palma en què han presentat les seves estratègies davant l'actual emergència i climàtica des d'opcions d'esquerres, ecologistes i feministes.

El coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia, s'ha referit al pols constant" entre les forces centralistes i les que aspiren a decidir "des del territori i el coneixement de les particularitats".

Apesteguia ha advertit que Espanya actua constantment com un "estat extractor" amb Balears "parapetant contínuament" les polítiques transformadores posades en marxa des de les institucions autonòmiques.

"L'Estat actua constantment contra Balears i ens ha condemnat a un sistema econòmic pervers en què els treballadors que aixequen la economia són cada vegada més pobres”, ha afirmat.

Per la seva banda, el diputat de Compromís, Joan Baldoví, ha instat a “recuperar la il·lusió de la gent d'esquerres” i ha animat a "somiar" amb un grup parlamentari nombrós amb part tinguts dels territoris. "Amb un diputat pots estrènyer una mica, amb 13 pots estrènyer molt més", ha afegit.

Baldoví ha assenyalat que "només les forces polítiques petites són les que s'ocupen de les coses petites, les que fan feliços la gent”.

El diputat valencià s'ha referit també a la troballa de les restes d'Aurora Picornell a Son Coletes i ha assegurat que ha estat possible perquè a Balears “hi ha un govern decent". Baldoví ha instat a "seguir buscant les aurores que segueixen a les cunetes".

El líder de Més País, Íñigo Errejón, ha rebutjat que la "gent normal" hagi de basar les seves esperances a la "generositat o el caprici dels de dalt" i ha reclamat "la força dels petits i els febles".

"L'única prosperitat garantida és la construïda des de la sobirania popular i la força dels febles. A més, hem de reivindicar que tenim raó”, ha afirmat.

La líder de Moviment per la Dignitat i la Ciutadania de Melilla, Fàtima H.Hossain, ha reclamat una política des de l'"empatia" i la inclusió dels problemes de la ciutadania en totes les agendes polítiques.

Per part de la Chunta, Gregorio Briz ha assegurat que la solució a l'emergència social i econòmica passa "per l'autogovern, l'audàcia i la força" de les comunitats autònomes i ha reclamat canviar el model d'estat.

Mustafa Aberchan, de Coalició per Melill a, ha defensat que és “saludable” un parlament fragmentat “perquè només així la veu dels territoris és escoltada. Aberchan ha reclamat una llei que comprometi les forces polítiques per assolir la igualtat d'inversions als territoris. Inés Sabanés, de Verds-Equo, ha animat a "passar a l'ofensiva" i " fugir del madridcentrisme".

Notícies més vistes Avui