Notícies Balears.

Notícies Balears.

Els presidents d'Astúries, Cantàbria, Balears i Aragó defensen una transformació digital per atraure inversions. Els presidents d'Astúries, Cantàbria, Balears i Aragó defensen una transformació digital per atraure inversions.

Els presidents d'Astúries, Cantàbria, Balears i Aragó defensen una transformació digital per atraure inversions.

Els presidents d'Astúries, Cantàbria, Balears i Aragó defensen una transformació digital per atraure inversions.

També coincideixen en la manca de professionals sanitaris i el problema de l'habitatge

MADRID, 16 de maig.

Els presidents autonòmics d'Astúries, Adrián Barbón; Cantàbria, María José Sáenz de Buruaga; Illes Balears, Marga Prohens; i Aragó, Jorge Azcón, han abordat al fòrum Taleñt els reptes als quals s'enfronten les seves comunitats per atraure i retenir el talent, reivindicant al mateix temps la transformació digital per atraure noves inversions.

Els quatre presidents han intervingut aquest dijous a la taula rodona 'El talent infinit a cada racó d'Espanya', que ha acollit el Teatre Real de Madrid i que ha clausurat el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

Destacant les fortaleses dels seus veïns, Sáenz de Buruaga, que ha sigut la primera a intervenir, ha enfatitzat que per atraure el talent "cal fer-lo créixer", per la qual cosa ha desenvolupat la seva exposició incidint en la necessitat de canviar el model productiu apostant per la reindustrialització sostenible i un sector serveis basat en la digitalització.

D'aquesta manera, la presidenta regional ha posat en valor les polítiques duta a terme pel seu Executiu entre les quals ha destacat la reforma fiscal amb la baixada d'impostos, la quota zero per als autònoms durant els dos primers anys, o l'estratègia de simplificació administrativa per "rendibilitzar el talent".

En termes semblants s'ha expressat la presidenta de les Illes Balears, que ha comparat la seva regió amb "Silicon Valley". A més, ha reivindicat que Balears ha passat a ser exportadora i una "potència turística" a nivell internacional. Això sí, ha incidit que ara és un "moment clau" per "repensar" el model turístic de manera que vagi lligat als reptes, l'emergència climàtica i el respecte als residents.

En aquest cas, Prohens ha assegurat que malgrat que les illes són una economia "dinàmica i oberta al món" per la seva posició geogràfica estratègica, cosa que, al seu judici, és un "valor afegit" a l'hora d'atraure i retenir talent, sí que hi ha un repte que defineix als balears i els "il·lusiona". Aquest és, ha defensat, la "innovació de la digitalització de les noves tecnologies i la Intel·ligència Artificial".

En un altre punt, la presidenta regional ha esmentat la falta de professionals sanitaris que pateix la comunitat i el problema de l'habitatge, una preocupació que també ha estat abordada pel president d'Aragó, Jorge Azcón, que ha reclamat que és un tema del qual se "parla molt" però "s'ha dit molt poc".

Durant la seva intervenció, Azcón també ha abordat com una problemàtica la manca de professionals en la sanitat. "Necessitem més metges, més sanitaris", ha afirmat, així com "tecnòlegs" ja que, al seu judici, això farà que la regió pugui generar més inversions i Aragó "dupliqui" el PIB actual.

Finalment, el president asturià ha posat de manifest que "hi ha asturians que han hagut de sortir fora" per diversos motius i que el repte principal és "atraure'ls", i també "atraure gent de fora".

En aquest sentit, Barbón ha assegurat que el Govern regional està potenciant "tot el que té a veure amb formació professional a la Universitat" i que Astúries està "millorant les dades".

"No ens conformem amb la indústria que tenim, sinó que volem descarbonitzar-la", ha avançat insistint que el que importa per retenir i atraure nou talent és formar emprenedors.