• dimecres 29 de març del 2023

Els preus industrials moderen l'avenç al 48,7% al setembre pels menors costos energètics

img

PALMA, 25 Oct.

L'índex de preus industrials ha moderat l'avenç interanual al 48,7% en Balears durant setembre, 27 punts menys que la taxa d'agost, pels costos energètics menors, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Balears és la segona Comunitat on més va baixar la taxa anual entre l'agost i el setembre, només per darrere de les Canàries.

La moderació de la taxa interanual dels preus industrials registrada al setembre es deu fonamentalment a l'energia, per l'abaratiment de la producció d'energia elèctrica i del refinament de petroli, així com als béns intermedis, per la menor pujada dels preus de fabricació de productes químics i productes bàsics de ferro respecte a l'experimentada el setembre de 2021.

A la comparativa amb setembre de 2021 segueix d estacant l'increment a l'energia, del 64,6%, seguit de béns intermedis, amb un 21,4% de pujada, els béns de consum, un 11,4% (un 12,7% els no duradors, per l'encariment processat i conservació de carn i elaboració de productes carnis), i un 3,8% els béns d'equip.

Amb tot, en taxa mensual l'índex de preus industrials baixa un 1,7% a les Balears al setembre amb un descens del 2,8% a l'energia. La resta de segments presenten taxes mensuals positives d'entre 0,1 i 1,3%.

Des de començament d'any l'índex de preus industrials acumula un creixement del 17% a Balears, amb un 21, 3% en l'energia.

Al conjunt d'Espanya, els preus industrials van moderar el creixement interanual al setembre fins al 35,6% i es van estancar en relació amb el mes anterior. Amb el repunt interanual del setembre, gairebé 7,5 punts inferior a l'experimentat a l'agost, els preus industrials encadenen 21 mesos consecutius de taxes positives.

Notícies més vistes Avui