• dimecres 29 de març del 2023

Els treballs de descontaminació del iot enfonsat a Eivissa finalitzaran aquesta setmana

img

IBIZA, 18 Ago.

Les tasques de descontaminació del iot enfonsat davant de les costes de Santa Eulària finalitzaran previsiblement aquesta setmana.

>

El vaixell de luxe va resultar calcinat dijous passat a Cala Saona, Formentera, i va acabar enfonsant-se en aigües d'Eivissa el dia 13. El iot Ària SF va resultar incendiat amb 16 ocupants a bord.

El director insular de l'Administració de l'Estat a les Pitiüses, Enrique Sánchez, ha repassat en roda de premsa els treballs realitzats fins ara, destacant que, després de l'incendi, es va prendre la decisió d'allunyar la nau d'altres vaixells per evitar que el foc es propagés.

""La prioritat era evitar la contaminació, minimitzar al màxim la possible contaminació, i evitar que el vaixell s'enfonsés", ha assenyalat Sánchez.

Per això, es va intentar acostar el iot al port d'Eivissa amb l'objectiu d'assegurar-lo. tabilitat i que després l'armador, responsable de la nau, el pogués remolcar fins a un port de la península.

Vist que el foc encara no havia estat extingit, es va optar per fondejar el vaixell en una zona on, a cas d'enfonsament, es pogués treballar amb seguretat i no afectés el trànsit marítim. "No es pot ficar un vaixell cremant en un port perquè el risc és molt alt", ha afegit.

Després d'enfonsar-se, Sánchez ha explicat que fins aquest dimecres a la tarda s'han recuperat 10.000 litres de gasoil de dos tancs i es treballa en la reparació d'un tercer tanc.

Sánchez ha destacat que el vaixell roman enfonsat a 15 metres de profunditat i que està vigilat per més d'una dotzena de persones. Segons ha confirmat, s'han detectat al casc petites fuites de gasoil, que són segellades immediatament.

el director insular ha assenyalat que, si es repassen les zones d'especial protecció des de Cala Saona fins a Eivissa, "totes són d'especial protecció".

"No és una decisió que es prengués a la lleugera , sinó des d'un punt de vista professional i tècnic, encara que cal reconèixer que aquí no es pren una decisió bona. Es pren la decisió menys dolenta”, ha explicat.

També ha assegurat que li consta que l'Ajuntament de Santa Eulària ha estat en contacte amb Capitania Marítima per conèixer la situació.

A més, ha assenyalat que, per reflotar-lo, s'haurà de redactar un pla de treball, sense poder precisar per això quan es podria portar cap a la recuperació de la nau enfonsada.

Notícies més vistes Avui